Vanaf 1 juni zijn de exposities van de Schierstins weer te bezichtigen.
Het is wel nodig via de e-mail of telefoon eerst een dag en tijdstip te reserveren
via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0511 47 29 37
Tuin met bloeiende stinzenplanten Dinsdag, Woensdag, Vrijdag en Zaterdag open van 13.30-17.00 uur. Donderdag, Hemelvaartsdag gesloten

De Schierstins mag dan dicht zijn, zo nu en dan is de tuin wel open. Dat is te zien als het hek open is. Wel minimaal 1,5 meter afstand houden! De toegang is vrij.

 

Zaterdag 7 Maart t/m Zondag 7 Juni - Expositie ‘Botanisch Gezien’ tekeningen van Sigrid Frensen

Terwijl in de tuin van de Schierstins vele stinzenplanten bloeien, is in het monumentale gebouw de expositie Botanisch Gezien te bezichtigen. Het gaat hier om de fraaie botanische tekeningen van Sigrid Frensen.

Botanisch tekenen is een vak en een kunst waar de monniken in de Middeleeuwen al mee bezig waren. Later namen ontdekkingsreizigers deze specialistische tekenaars mee op hun verre reizen. Nog steeds zijn er botanische tekenaars en Sigrid Frensen uit Zuidhorn is er één van.

De tekeningen van Sigrid zijn zo mooi gekleurd en gedetailleerd getekend, dat je ze zo vast wil pakken. Botanische tekeningen zijn dan ook wetenschappelijk verantwoorde weergaves met (kleur)potlood en aquarel. Hoewel het botanisch tekenen gebonden is aan allerlei regels slagen tekenaars als Sigrid Frensen er toch in om een eigen stijl te ontwikkelen.

Reeds als kind mocht de in Zuidhorn wonende Sigrid graag buiten zijn om de natuur te verkennen. Op haar achtste had ze al een abonnement op het blad Grasduinen. Bovendien tekende en kleurde ze op jonge leeftijd dat het een lieve lust was. Bij pake en beppe op de boerderij kon zij zich uitleven langs de slootkant en in de klei.

De Groningse bezocht de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, waar de nadruk lag op het vrij werken met allerlei technieken. Sigrid deed er veel kennis op en leerde goed kijken, maar het boeide haar niet erg. In 2004 begon ze met een cursus botanisch tekenen. ,,Het ging heel goed en ik vond het erg leuk.” In Engeland ging ze verder met cursussen botanisch tekenen. Daar ontdekte ze een manier om goed met de aquarelleertechniek om te gaan. Aan de overkant van de Noordzee leerde ze ook de finesses van het werken met (kleur)potlood.

Tegenwoordig werkt ze voor verschillende instellingen, zoals het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar in Leeuwarden. Elke dag heeft ze wel een plant in het vizier. Bij bijvoorbeeld een zwarte els met katjes probeert ze de gebogen lijn in de tak te pakken. ,,Ik probeer de lijnen te laten dansen.” Haar doel is om in haar werk dat naar voren te brengen wat haar erg heeft aangesproken in een plant: de vorm, de kleur, de beweging. ,,Ik wil mensen graag laten zien hoe mooi en bijzonder dat is”, zei ze onlangs in een interview.

Zie verder www.sigridfrensen.com

 

 

Zaterdag 13 Juni t/m Zondag 30 Augustus - Kunstexpositie ‘Friesland aan het water’ uit de Freark v.d. Bij-collectie

De grachten in de steden, de moerassen, de meren en de zee hebben altijd een rol gespeeld in de Friese schilderkunst. Omdat ‘Water’ dit jaar het thema is van het toerisme in deze provincie heeft de Schierstins gekozen voor de expositie ‘Friesland aan het water’. De schilderijen en andere kunstwerken zijn uit de bijzondere Freark van der Bij-collectie, de oudste zoon van de bekende Friese schilder Jan Frearks van der Bij. Vrijwel alle kunstwerken zijn uit de 20e eeuw: van Ids Wiersma, Andries van der Sloot, Gosse Koopmans, Wigle Engelsma, enz. Een boeiende blik op Friesland, daar bij de waterkant.

 

Openingstijden:

 Dinsdag t/m Zondag  13.30 - 17.00 uur
 Maandag  gesloten

Tijdens activiteiten (zie het programma) of verhuur kan de Schierstins gesloten zijn.
Raadpleeg daarom voor een bezoek deze website.

Entree tentoonstelling:

Per persoon € 3,50
Kinderen 6 t/m 16 jaar € 1,00
Kinderen 0 t/m 5 jaar gratis
Donateurs gratis
Groepen vanaf 15 pers, per persoon € 2,50
Rondleidingen € 25,00

De toegangsprijzen van de culturele voorstellingen worden in het overzicht van het cultureel programma aangegeven.