Cultureel Historisch Centrum De Schierstins

Contact Info

Fietstocht 40 km ´Kloostersporen´

Fietstocht 40 km ´Kloostersporen´

Fietstocht 40 km ´Kloostersporen´

De jaarlijkse Schierstins-fietstocht staat deze keer in het teken van de ´Kloostersporen´. Daarbij staan de deuren van het voormalig brouwhuis van het klooster Jeruzalem en van de Augustinuskerk van Augustinusga voor deze gelegenheid speciaal open.
De start van de ruim 40 kilometer lange route van zaterdag 10 augustus is van 10.00 tot 13.00 uur aan de Haadstrjitte 1 te Feanwâlden.  Om 17.00 uur is de eindtijd. Inlichtingen via info@schierstins.nl en telefoon 0511-472937.
Friesland heeft volgens historici in de middeleeuwen wel 40 kloosters gekend. Nergens waren er per 1000 inwoners zoveel kloosters in Nederland als in deze provincie. Maar ook nergens in ons land is zo weinig overgebleven van deze katholieke instellingen. Dat geldt zeker ook voor het noordoosten van Friesland. Maar toch zijn er nog sporen te ontdekken. Zo bezit Gerkesklooster nog het brouwhuis van het voormalig klooster Jeruzalem, dat nu kerkgebouw is. Dit bijzonder monument is speciaal op deze fietsdag te bezichtigen.
Datzelfde geldt voor de Augustinuskerk in het naburige Augustinusga. Dit kerkgebouw is gesticht door de monniken van Gerkesklooster. Mooi zijn hier de stenen gewelven in de kerkzaal.  In zowel deze kerk als die van Gerkesklooster is de entree gratis.
Er worden nog meer kloostersporen gevolgd, terwijl startpunt De Schierstins in de latere middeleeuwen ook onderdeel was van een klooster, namelijk van het machtige Klaarkamp bij Rinsumageast. Vandaar de naam Schierstins, verwijzend naar de ´schiere´, grijs geklede monniken. De deelnemers aan de fietstocht mogen ook de exposities in de Schierstins bezichtigen, waar ook een stukje kloostergeschiedenis is.
De entree is € 5,50 (donateurs Schierstins € 5,00)