Cultureel Historisch Centrum De Schierstins

Contact Info

Museumweekend met rondleidingen tuin en gebouw

Museumweekend met rondleidingen tuin en gebouw

Museumweekend met rondleidingen tuin en gebouw

Bij De Schierstins te Feanwâlden worden op zaterdag 6 en zondag 7 april rondleidingen gehouden langs de stinzenplanten en door het gebouw. Deskundige gidsen vertellen de bezoekers over de stinzenplanten en de historie van de stins. Binnen is de prachtige kunsttentoonstelling ´Crocus Pocus. Primavera´ te zien, waarbij ook de plant centraal staan.
De reden voor twee soorten rondleidingen is het Museumweekend. De rondleidingen en openingstijden zijn tussen 13.30-17.00 uur. Omdat het Museumweekend is, is de entreeprijs van De Schierstins dat weekend de helft van de normale prijs. In De Schierstins is een expositie over ‘Het Laatste Friese Torenkasteel’ en over de schrijver Theun de Vries te bezichtigen.
De expositie omvat botanische tekeningen, aquarellen en schilderijen van Hennie Dijk-Stel uit Aldwâld. Haar eigen prachtige tuin is voor haar een belangrijke inspiratiebron. Hennie geeft onder andere les aan de Kunstacademie Friesland in Leeuwarden.

Het bijzondere van de Schierstins-tuin is dat het de meeste soorten stinzenplanten op zo’n relatief kleine oppervlakte in Friesland herbergt. Wat de Schierstins-tuin ook apart maakt, is het feit dat de stinzenplanten de naam als soort hebben gekregen dankzij de inwoners van Feanwâlden. Vroeger stond de tuin van het monumentale gebouw vol met de witte bloemen van het Haarlems klokkenspel. De dorpsbewoners noemden ze de ‘stinseblomkes’. Dr. J. Botke is de eerste die deze naam op schrift heeft gesteld.
N.B. Schierstins tel.nr. 0511-47 29 37