Cultureel Historisch Centrum De Schierstins

Contact Info

Expositie 'Flora' Grietje Huisman, Maartje Roos en Maartje Strik

Expositie 'Flora' Grietje Huisman, Maartje Roos en Maartje Strik

Bloemen staan centraal op de komende kunstexpositie Flora in de Schierstins te Feanwâlden. Maar liefst vijf kunstenaars laten zien hoe op een of andere manier de bloem hen als het ware betovert. Tegelijk bloeien in de tuin van de Schierstins vele stinzenplanten.
De tentoonstelling is vanaf 12 maart te zien. Eerst alleen in het weekend – vrijdags en zaterdags van 10.00 tot 16.00 uur, zondags van 13.00-16.00 uur, vanaf april  bijna elke middag - met uitzondering van maandag en tijdens bijzondere activiteiten.
Een van de deelnemers is Grietje Huisman (1962) uit Tjerkwerd, die schilderijen toont. Al heel jong raakte ze in de ban van de bloemen. Een van haar vroegste herinneringen is dat ze bloemen plukte met haar moeder: Pinksterbloemen en boterbloemen. Op de kunstacademie werd ze vooral gestimuleerd conceptuele kunst te maken, maar daar had ze niets mee. Na 40 jaar is de natuur nog steeds haar hoofdonderwerp: ,,Bloemen schilder ik toch het liefst met waterverf, het transparante van het medium ligt het dichtst bij het tere, licht doorschijnende karakter van bloemblaadjes.´´
Maartje Roos (1986) is opgegroeid in Noardburgum. Als kind ontdekte ze de wereld buiten in de natuur en binnen de kijk op de wereld door te tekenen, door van alles na te tekenen en te combineren. Dat doet ze nu met fotografie. Door verschillende elementen te combineren creëert ze naar eigen inzicht een geheel nieuwe voorstelling. Ze ontving eind 2021 de Talentprijs van het Prins Bernhard Cultuurfond Fryslân en won onlangs bij de prestigieuze Prix de la Photographie, Paris (PX3) de eerste prijs in de categorie Natuur met haar serie Cultureel Levend Erfgoed ‘de laatsten in hun soort’. Momenteel maakt ze nieuw werk rond het thema Stinzenplanten.
Maartje Strik (1956) uit het Noord-Hollandse Abcoude heeft ook wat met bloemen, ook al lijkt ze op het eerste gezicht vooral mensen uit te beelden. In de Schierstins toont ze botanische tekeningen. Jeannet Klement  (Amsterdam) maakt van grove chamotte klei beelden, veelal van mensen, soms versierd met uitbundig bloeiende bloemen. Humor speelt een rol in haar werk. Ook Rob van Bergen (1952) uit Driebergen-Rijssenburg maakt beelden – in dit geval borstbeelden - waarbij hij zo nu en dan textiel verwerkt met organische motieven.