Vrijdag 7 Oktober - Theun de Vrieslezing 2022 door Sander Terphuis

Terphuis

´Vrijheid of verzet´ Kantelpunt in de 21e eeuw?

In de Theun de Vries-lezing van 2022 staan de zeer actuele en belangwekkende thema’s vrijheid en verzet centraal. Spreker is de landelijk bekende Iraanse vluchteling Sander Terphuis. Hij begon in Nederland zijn carrière binnen de rechterlijke macht en werkt momenteel als adviseur van minister Hoekstra op het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het huidige tijdsgewricht kenmerkt zich door grote veranderingen. Deze leiden tot onzekerheid en ongerustheid bij burgers. De problematiek rond de stikstof en de boerenprotesten is daarbij een duidelijk voorbeeld. Ook het energievraagstuk, de corona-aanpak, de woningnood en de opvang van asielzoekers veroorzaken onrust. Dit alles leidt tot verzet in onze samenleving. Bovendien is er een afnemend vertrouwen in de overheid, versterkt door verspreiders van nepnieuws en complotdenkers.

Dit roept de vraag op hoe ver mensen mogen gaan in hun verzet. Het raakt aan de essentie van de vrijheid. We zien burgers die zich met intimidatie en bedreiging verzetten tegen het corona-, stikstof- en vluchtelingenbeleid. Hoe ver mag je daarin gaan? Het antwoord op de vraag naar de betekenis van vrijheid is in deze tijd van cruciaal belang. Temeer omdat zelfs in ons parlement wordt opgeroepen tot wetsovertreding.

In de Theun de Vries-lezing zal Sander Terphuis vanuit zijn kennis als jurist en filosoof, maar ook vanuit zijn persoonlijke ervaringen tijdens zijn leven in een onvrij land als Iran, nader ingaan op deze thema’s. Vragen en discussie na afloop stelt hij zeer op prijs.

Aanvang: 20.00 uur.
Entree: € 10,00

 

 

Zondag 9 Oktober - Concert Roon Staal

Roon Staal

Aanvang: 16.00 uur.
Entree: € 22,50

 

 

Zaterdag 15 Oktober - Muziekvoorstelling Gerard & Compagnie

Gerard & Compagnie

 

Het begon in 1992 allemaal met het boekje ‘Gedichten’, door Emily Dickinson.

Gerard Nijborg, van Gerard & Compagnie, verdiepte zich de afgelopen jaren in de wereld van deze Emily Dickinson. Hij heeft in de loop der jaren een 16 tal van haar gedichten op muziek gezet. Samen met Lieuwe Koster, Alco Hoogcarspel en Tjeerd Brouwer zijn er prachtige arrangementen tot stand gebracht.

‘Emily, onbekend voor de wereld’ is een muziekvoorstelling geworden over de mysterieuze Amerikaanse dichteres Emily Dickinson (1830-1886). Leidraad van de voorstelling is haar leven gezien vanuit het gezichtspunt van haar zus Lavinia. Die ontdekte pas na de dood van haar zus dat zij een groot aantal prachtige gedichten had geschreven.

De muziek is verkrijgbaar op de CD ‘Emily, unknown to the world’. (met als speciale gast het strijkkwartet Risata) Deze CD kreeg prachtige recensies in o.a. Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad, Folkforum en in Normandië op www.5planetes.com

Gerard & Compagnie:

  • Gerard Nijborg solozang, gitaren, mandoline, 5sn. banjo
  • Lieuwe Koster zang, gitaren, accordeon, mondharmonica, mandoline
  • Alco Hoogcarspel zang, viool, mandoline, mandola
  • Tjeerd Brouwer zang, contrabas, gitaar
  • Baudien Dijkstra verteller, zang
  • Met als speciale gast: Gerlind Hoogcarspel zang, viool, altviool

De vertalingen van de gesproken gedichten in de voorstelling zijn van de hand van: Peter Verstegen, Louise van Santen, Willem Wilmink en Simon Vestdijk.

Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 16,50 (donateurs € 14,50).

 

 

 

Donderdag 20 Oktober - Familievoorstelling De Klimaatperiscoop

Pim Poppa Hendriks De Klimaatperiscoop is een frisse voorstellingen met een serieus randje. Net zoals alle andere familievoorstellingen van Poppa P. In de Klimaatperiscoop verliest Freddy de vuilnisman zijn goede humeur omdat de wereld steeds verder vervuild. Freddy wil hier wat aan doen maar hij wordt tegengewerkt door een mysterieus Oog en hulp van mensen kan hij ook wel vergeten. Bovendien is zijn dierbare collega ook al spoorloos...

Aan het eind van de voorstelling vind Freddy een manier om het afvalprobleem op te lossen en het publiek komt er achter hoe het afvalprobleem in elkaar steekt en wat we er zelf aan kunnen doen.

De voorstelling bestaat uit theater, liedjes en spel. Er is veel interactie en dynamiek om het publiek vanaf 8 jaar te blijven boeien.

De voorstelling duurt 45 minuten.

Aanvang: 14.00 uur.
Entree: € 5,00

 

 

 

Zaterdag 29 Oktober - Nacht van de Nacht

Nacht Tocht in ’t duister met verhalen.

Aanvang: vanaf 19.30 uur.

 

 

Zondag 13 November - Concert C´est ma route

Edouard

Edouard (Bourgogne, 1973) kwam 20 jaar geleden naar Nederland. Hij begon zijn carrière in een popband maar hij realiseerde zich al snel dat zijn passie ergens anders lag: chansonnier en singer-songwriter. Hij is geïnspireerd door zangers als Jacques Brel en Leonard Cohen.

In zijn huidige liedjesprogramma C’est ma route verhaalt de Frans-Nederlandse zanger-gitarist Edouard over zijn turbulente leven in Frankrijk en Nederland. Hij brengt bekende Franse chansons, eigen repertoire en Engelse en Nederlandse liedjes, die stuk voor stuk zijn levenspad illustreren. Tussen de liedjes door blikt hij terug op zijn verleden. Op zijn jeugd met een drankzuchtige vader. Op de kwetsbaarheid die hij daaraan overhield. En op zijn eigen dieptepunt. Toch is C’est ma route geen somber verhaal. Edouard verruilt op zeker moment de misère voor geluk. Geluk dat hij vindt in de muziek. Zijn liederen ademen een Franse sfeer.

C’est ma route is een melancholiek liedjesprogramma met een happy end. Edouard weet mensen te raken met zijn ontwapenende zangstijl en zijn openhartige levensverhaal. Een verhaal waarbij de humor niet ontbreekt. Om een indruk van zijn muziek te krijgen, is het goed om enkele nummers van hem op Edouard: www.edouardvdv.com te laten afspelen.

Met begeleiding van Gerard Schipper (gitaar)

Aanvang: 15.30 uur

 

 

Vrijdag 18 November - Lezing ´Spitsbergen´

Pilon reizen

Door wereldreiziger Arnold Pilon

Aanvang: 19.30 uur.

 

 

Zondag 11 December - Concert Luc Feikens en Jannie Reijenga

Luc Feikens en Jannie Reijenga Klassieke muziek klarinetduo m.m.v. pianist

Aanvang: 15.30 uur.

 

 

Donderdag 29 December - Winterjûnenocht 2022

Grytsje Kingma en Johan Veenstra

Grytsje Kingma – sang/gitaar

Johan Veenstra – verhaelen

Aanvang: 16.00 uur.

 

 

Wijzigingen voorbehouden!

Informatie via tel. 0511-472937.

N.B. Bij reservering voor een concert e.d. kunt u zich opgeven via de telefoon of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (pas als uw e-mail bevestigd is, staat de reservering vast!)

Tip: als u donateur wordt, krijgt u tweemaal per jaar het programma gratis toegezonden, korting op de meeste concerten en lezingen en gratis toegang tot alle exposities!
Activiteiten uit het verleden kunt u in ons archief (zie onder programma hier boven) bekijken.

Sociale media

U vindt de schierstins ook op:     Facebook    Facebook    en    Twitter    Twitter