Wegens corona-maatregelen zal een bewijs getoond moeten worden van inenting of recente test.
Bij bezoek aan een voorstelling graag van tevoren reserveren. Dat kan via telefoonnummer 0511 472937 of e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
Voor een bezoek aan de expositie of andere tentoonstelling is reserveren niet nodig.
Programma onder corona-voorbehoud!

 

Wegens persoonlijke omstandigheden van Edouard gaat het concert niet door

Zondag 12 December - Concert C’est ma route - Edouard en Gerard

Edouard

Edouard (Bourgogne, 1973) kwam 20 jaar geleden naar Nederland. Hij begon zijn carrière in een popband maar hij realiseerde zich al snel dat zijn passie ergens anders lag: chansonnier en singer-songwriter. Hij is geïnspireerd door zangers als Jacques Brel en Leonard Cohen.

In zijn huidige liedjesprogramma C’est ma route verhaalt de Frans-Nederlandse zanger-gitarist Edouard over zijn turbulente leven in Frankrijk en Nederland. Hij brengt bekende Franse chansons, eigen repertoire en Engelse en Nederlandse liedjes, die stuk voor stuk zijn levenspad illustreren. Tussen de liedjes door blikt hij terug op zijn verleden. Op zijn jeugd met een drankzuchtige vader. Op de kwetsbaarheid die hij daaraan overhield. En op zijn eigen dieptepunt. Toch is C’est ma route geen somber verhaal. Edouard verruilt op zeker moment de misère voor geluk. Geluk dat hij vindt in de muziek. Zijn liederen ademen een Franse sfeer.

C’est ma route is een melancholiek liedjesprogramma met een happy end. Edouard weet mensen te raken met zijn ontwapenende zangstijl en zijn openhartige levensverhaal. Een verhaal waarbij de humor niet ontbreekt. Om een indruk van zijn muziek te krijgen, is het goed om enkele nummers van hem op Edouard: www.edouardvdv.com te laten afspelen.

 

 

 

Zondag 16 Januari - Winterjûnenocht

Grytsje Kingma – sang/gitaar

Johan Veenstra - verhaelen

Aanvang: 15.00 uur

 

 

Vrijdag 28 Januari - Lezing ‘Spitsbergen’

Door wereldreiziger Arnold Pilon

Aanvang: 14.30 uur

 

 

Zaterdag 19 Februari - Muziekvoorstelling Gerard & Compagnie

´Emily, onbekend voor de wereld´

Aanvang: 19.30 uur

 

 

Vrijdag 25 Februari - kindervoorstelling Ridder Ludo en de Huilende Rivier

Voor kinderen 4-12 jaar en (groot)ouders

Aanvang: 14.00 uur

 

 

Vrijdag 18 Maart - Perzische Avond

Perzische Avond

Aanvang: 19.30 uur

 

 

Zaterdag 26 Maart - Concert Lef Vocal Group STIM

Luisterliedjes – verhalen

Aanvang: 20.00 uur

 

 

Zaterdag 23 April - Concert Ferlet

Janneke Warringa, enz. Friestalige liedjes

Aanvang: 19.30 uur

 

 

Vrijdag 29 April - Mei-lezing: Joodse kinderen in Friesland door Marja Boonstra

In 1942 en 1943 zijn naar schatting 210 Joodse kinderen uit Amsterdam naar Friesland gesmokkeld en bij Friese gezinnen ondergebracht. LC-journalist Marja Boonstra vertelt tijdens deze mei-lezing over de zoektocht naar deze kinderen. Waar zijn ze opgevangen, waar zijn ze gebleven, hoe is het ze vergaan? Voor deze speurtocht riepen de media de hulp in van de Friese bevolking. Het is een bijzondere oorlogsgeschiedenis: naast deze kinderen speelden het Friese verzet en ook heel veel gewone gezinnen een rol. In de expositiezaal van dit mooie middeleeuwse torenkasteel.

Aanvang: 16.00 uur

 

Zaterdag 18 Juni - Dag van de Friese amateurarcheologie 2022

Zo nu en dan zie je ze: mensen met een metaaldetector, op zoek naar gouden munten en oude wapens. Voor deze en andere amateurarcheologen is deze ontmoetings- en determinatiedag.

Het thema is ‘buitenlandse vondsten’. Veel van wat in de grond gevonden is, is via handel of het geven van geschenken hier terecht gekomen, zoals buitenlandse munten en aardewerk. De Dag van de Friese Amateurarcheologie valt binnen het Pinksterweekend, waarin ook de landelijke Dag van het Kasteel is.

Tijdens de dag kunnen amateurarcheologen elkaar ontmoeten en vondsten laten zien. De jonge, maar ervaren amateur-archeoloog Robbert Velt en voormalig provinciaal archeoloog drs. Evert Kramer zijn aanwezig om vondsten te beoordelen naar zeldzaamheid, materiaal en ouderdom. Mogelijk is ook archeoloog Johan van Gent van de partij. Hij is coördinator van de archeologische steunpunten in Friesland (archeologie.frl)

Er is ook een registrator van PAN (Portable Antiques Netherlands) aanwezig, die vondsten van voornamelijk amateurarcheologen registreert.

Aanleiding voor de Dag van de Friese Amateurarcheologie is de overhandiging van een bijzonder voorwerp door amateurarcheoloog Robbert Velt. Hij gaf 1,5 jaar geleden een bronzen gordelbeslag in de vorm van een stins – een Fries torenkasteel – aan de Schierstins in bruikleen. Robbert Velt is bekend geworden als hoofdpersoon in een televisieserie van Omrop Fryslân over archeologie: ‘Geheimen ûnder de Grûn’. In de Schierstins toont hij ook een aantal van zijn vondsten.

Bovendien heeft De Schierstins tal van archeologische vondsten in haar vaste expositie ‘Het laatste Friese Torenkasteel/De lêste Toerstins’. Daaronder schedels met verwondingen door wapens, resten van wapens en munitie, enzovoorts. De Schierstins is daarom ook een van de Friese archeologische steunpunten.

Open: 11.00-17.00 uur

 

Wijzigingen voorbehouden!

Informatie via tel. 0511-472937.

N.B. Bij reservering voor een concert e.d. kunt u zich opgeven via de telefoon of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (pas als uw e-mail bevestigd is, staat de reservering vast!)

Tip: als u donateur wordt, krijgt u tweemaal per jaar het programma gratis toegezonden, korting op de meeste concerten en lezingen en gratis toegang tot alle exposities!
Activiteiten uit het verleden kunt u in ons archief (zie onder programma hier boven) bekijken.

Sociale media

U vindt de schierstins ook op:     Facebook    Facebook    en    Twitter    Twitter