De Schierstins is weer open; algemene corona-maatregelen zijn nog van kracht, maar reserveren is voor een middagbezoek aan het gebouw en exposities niet meer nodig.

Programma onder corona-voorbehoud!

 

Zaterdag 14 Augustus - Fietstocht ‘Ode aan het Landschap’ (ca. 40 km).

De jaarlijkse Schierstins-fietstocht staat deze keer in het teken van de landschappen. De route gaat door diverse landschappen van de Noordelijke Friese Wouden.

Daarmee wordt aangesloten bij het jaarthema van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC): Ode aan het Landschap.

De Noordelijke Friese Wouden staan bekend om het coulissenlandschap. Heel veel weilanden zijn begrensd door slootjes met elzensingels. Of nog mooier: dijkjes met eiken, berken en lijsterbessen, de ‘dykswâlen’. De deelnemers aan de tocht fietsen deze keer dan ook veel tussen deze rijen bomen door.

Wat ook bij de Noordelijke Friese Wouden hoort, zijn de zogenaamde Mieden, zoals de Twijzelermieden. Hier een open landschap met laaggelegen veengronden. Veel hectares in dit gebied zijn terug gegeven aan de natuur en gelukkig werd daarbij de fietser niet vergeten: dwars door dit gebied zijn fietspaden aangelegd.

Uniek voor dit deel van Friesland is het eslandschap van Jistrum. Dit landschap heeft een Drents karakter door de hoger gelegen essen (ies) waar vroeger de akkers dichtbij het dorp lagen en die door eeuwenlange bemesting langzamerhand hoger werden. De route gaat dan ook over de Ieswei.

In het meest oostelijk deel van de fietsroute krijgt de fietser uitzicht op het weidse kleilandschap richting de provincie Groningen. Op de terugweg wordt ook het beboste landgoed doorkruist van Fogelsanghstate. Daarmee wordt het een heel afwisselende en mooi fietstocht.

Uiteraard moeten de algemene coronaregels worden aangehouden, zoals 1,5 meter afstand.

De starttijden zijn: 10.00-13.00 uur, 17.00 uur is de eindtijd.
Kosten, incl. 1 consumptie: € 5,50 (donateurs 5,--; kinderen t/m 12 jaar gratis).

 

 

Wandelroute langs artiesten

 

(foto links Bertus Klazinga - foto rechts De Kast)

Na twee succesvolle wandelroutes rondom Feanwâlden heeft Stichting De Schierstins een nieuwe route uitgestippeld. Deze keer is het onderwerp ´artiesten´, waarvan er relatief veel in het dorp hebben gewoond en/of gewerkt.

Aan de straat De Swette zijn maar liefst vier artiesten verbonden geweest. Het gaat om actrice en zangeres Tet Rozendal, zangeres Elske DeWall en haar zus Femke die hier opgegroeid zijn. Zanger, (toneel)schrijver en acteur Bertus Klazinga heeft hier jarenlang gewoond. Enige honderden meters daar vandaan had Frieslands meest succesvolle popgroep De Kast haar oefenruimte tussen 1990 en 2001.

In Feanwâlden wonen nog steeds een van Frieslands beste vertellers, Douwe Kootstra, en accordeonist Johan de With. Een landelijke bekende autoriteit als het gaat om dit instrument. Ook acteur, zanger en regisseur Theun Plantinga is in dit Wâlden-dorp opgegroeid, net als folkmuzikant Wilt Dijk. In de beschrijving staan ook YouTube-verwijzingen, zodat de gebruikers kunnen genieten van muziek en verhalen over deze artiesten (zie hieronder). Deze staan ook op de website. Verder komen de wandelaars te weten welk huis of woonblok verband houdt met de Feanwâldster artiesten.

De beschrijvingen kunnen aan de balie gehaald worden als de Schierstins open is. Daarnaast liggen ze in een speciale brievenbus aan het hek. Start van de route is het parkeerterrein van de Schierstins aan de Haadstrjitte 1 te Feanwâlden. Het gaat deze keer om een 8 kilometer lang traject rondom het dorp.
Kosten: € 2,50; te betalen bij balie achter glazen deur of via IBAN-nr. NL 11 RABO 0 38 83 24 031.

Op YOU TUBE zijn te vinden: (met excuses voor de afschuwelijke reclames)
DOUWE KOOTSTRA
ELSKE DEWALL EN FEMKE DE WALLE
BERTUS KLAZINGA
TET ROZENDAL
DE KAST
JOHAN DE WITH (Brouwers Akkordeon Orkest)
THEUN PLANTINGA
WILT DIJK

 

 

Zaterdag 21 Augustus - Theun de Vriesboekendag

(boekenmarkt, kunst en kitsch, verhalen e.d.)

Geopend: 10.00 - 17.00 uur.

 

 

Zaterdag 28 Augustus - Brommels wandeltocht 10 en 20 km.

De Schierstins sluit zich bij het jaarlijkse Brommelsfestijn aan door twee wandeltochten te organiseren langs Brommels-plekken.

Uiteraard kunnen de deelnemers onderweg brommels ofwel bramen plukken en hier en daar zijn tuinen, ateliers en dergelijke open.

Voor de 20 km start 9.00-10.00 uur

Voor de 10 km start 10.00-11.00 uur

 

 

Wijzigingen voorbehouden!

Informatie via tel. 0511-472937.

N.B. Bij reservering voor een concert e.d. kunt u zich opgeven via de telefoon of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (pas als uw e-mail bevestigd is, staat de reservering vast!)

Tip: als u donateur wordt, krijgt u tweemaal per jaar het programma gratis toegezonden, korting op de meeste concerten en lezingen en gratis toegang tot alle exposities!
Activiteiten uit het verleden kunt u in ons archief (zie onder programma hier boven) bekijken.

Sociale media

U vindt de schierstins ook op:     Facebook    Facebook    en    Twitter    Twitter