De Schierstins is weer open; algemene corona-maatregelen zijn nog van kracht, maar reserveren is voor een middagbezoek aan het gebouw en exposities niet meer nodig.

Programma onder corona-voorbehoud!

 

Zaterdag 25 September - Concert Mellow Swing Jazz Trio

 

Het Mellow Swing Jazztrio speelt beroemde jazz standards en bossanova's in ritmes van uptempo tot lazy-swing en mooie ballads. Maar het trio speelt ook pop-gerelateerde songs in een ‘jazzy’ stijl, zoals van Sting, Elvis Presley en Stevie Wonder. De unieke klankmix van gitaar en saxofoon, ondersteund door een vloeiende ‘bassline’, zorgt voor een prachtig open geluid waardoor de melodie en improvisatie goed tot hun recht komen en het prettig is om naar te luisteren.

Het trio bestaat uit Joan Krukkert (contrabas), Peter Swart (saxofoons) en Mar Weber (gitaar). Deze keer is ook zangeres Inge Alberts van de partij. Zij stond net als Peter Swart al een paar keer eerder op het podium van de Schierstins met het Quatre Tickets de Swing. Haar prachtige stem was toen te horen in met name Franse chansons, maar kan ook goed overweg met het Engels en Italiaans. Alberts en Swart komen beiden uit Twente.

Aanvang: 19.30 uur
Entree: € 16,50, inclusief 1 consumptie (donateurs € 14,50).

 

 

Vrijdag 1 Oktober - ´Wat een verbeelding! Ontmoetingen met de hoogbejaarde Theun de Vries´ - door Alpita de Jong.

Over de grote verbeeldingskracht van de Theun de Vries gaat de eerstvolgende lezing door Letterkundige en schrijfster Alpita de Jong georganiseerd door het Theun de Vries Genootschap.

De lezing heet dan ook ´Wat een verbeelding! Ontmoetingen met de hoogbejaarde Theun de Vries´.

Theun de Vries was al in de negentig toen letterkundige en schrijfster Alpita de Jong hem persoonlijk leerde kennen. Dat De Vries als schrijver en vertaler beschikte over de nodige verbeeldingskracht, spreekt voor zich. Maar die verbeeldingskracht bleek even belangrijk toen hij ouder werd en niet meer kon schrijven. Alpita de Jong, onder meer biograaf van Joost Hiddes Halbertsma, gaat in haar lezing in op wat Theun de Vries op hoge leeftijd vertelde en wat hij liet zien van zijn verbeeldingskracht.

Alpita (Aaltje Pietertje) de Jong werd in 1962 geboren in Groningen, de thuistaal was Fries. Toen ze zes jaar was, verhuisde het gezin naar Voorschoten. Ze studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Algemene Literatuurwetenschap in Leiden en volgde daarna een aanvullend programma Italiaanse Taal– en Letterkunde. Vanaf 1998 schrijft Alpita de Jong over Fries literaire onderwerpen. In 2000 publiceerde ze een bloemlezing van negen Italiaanse verhalen in het Fries, en in datzelfde jaar verscheen de grote historische prozabloemlezing Fries stamboek. 500 jaar proza uit Friesland, vertaald in het Nederlands.

In 2003 was Alpita de Jong lid van de adviescommissie voor de Gysbert Japicxpriis. Vanaf 2000 maakte ze deel uit van verschillende literaire adviescommissies. Ze was werkzaam als docent Friese letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de UvA en promoveerde daar in 2009 op een proefschrift over de Europese wetenschappelijke contacten van 19e-eeuwse Friese taalkundige en schrijver Joast Hiddes Halbertsma. Naast het schrijven van biografisch werk is Alpita de Jong vertaalster en schrijvend medewerker voor verschillende letterkundige instellingen. In 2018 publiceerde ze over Halbertsma een lijvige biografie.

Zie ook de website alpitadejong.nl.

Mensen die de lezing willen bijwonen wordt gevraagd te reserveren. Bij de toegang dienen zij een bewijs van een coronatest of inentingsbewijs tegen corona te laten zien.

Aanvang: 19.30 uur
Entree: € 10,00 voor iedereen, excl. consumpties.

 

 

 

Zaterdag 9 Oktober - Foarstelling ‘Thús’ lietsjes en ferhalen Bennie Huisman

Zanger, verteller en schrijver Bennie Huisman brengt zijn nieuwste programma van Friestalige ‘lietsjes en ferhalen, Thús.

Bennie Huisman treedt al tientallen jaren op als liedjesschrijver – singer-songwriter heet het tegenwoordig – en verteller. Zijn nieuwste voorstelling ‘Thús’ gaat over het zoeken naar een thuis en over het zoeken naar de vraag die iedereen bezig houdt: ‘Hoe moatte wy libje…?’ Huisman laat daarmee een net ander licht schijnen op deze thema’s dan in zijn ook onlangs verschenen roman ‘Sanfirdo’. Een van zijn liedjes gaat bijvoorbeeld over liefdes die we ooit in onszelf hebben toegelaten. Ze dolen nog lang in ons om…

De in Heerenveen wonende artiest (1947) bracht in 1998 de cd ‘Sânfurd’ uit, samen met een boek. Daarna verschenen onder andere de cd’s ‘Fan ‘e souder op ‘e flier’ en de ‘Walfiskfarder’. Hij treedt zo nu en dan samen op met verteller Douwe Kootstra of pianist Corinne Staal. Ook op literair gebied is Huisman actief. In 1974 reikte het Rely Jorritsma Fonds hem voor de eerste keer een prijs uit voor een gedicht. Zijn eerste roman verscheen in 2010: ‘Lytse Histoarje fan Langst’. Zie ook www.benniehuisman.nl

'...leafdes, dy't we oait yn ús talitten ha,
se doarmje noch lang yn ús om...'

Dizze rigels komme út in lietsje fan de nije foarstelling fan Bennie Huisman:

'Thús' - of - 'hoe moatte wy libje?'

In foarstelling oer deselde tema's as de tagelyk útkommem roman Sanfirdo.
Mar de sjonger en de poadiumferteller litte der krekt even in oar ljocht op skine.

Dat bart mei tal fan nije lietsjes en mei ferhalen oer it sykjen nei in 'thús'.
En oer it sykjen nei antwurden op de fraach, dy't ús allegear dwaande hâldt:

'...hoe moatte wy libje..?'  

Aanvang: 19.30 uur
Entree: € 12,50 (donateurs € 10,50).

 

Donderdag 21 Oktober - Kindervoorstelling ´Alle Eendjes´.

Poppentheater Peterselie
Kinderen 2-6 jaar, en (Groot)ouders.

Aanvang: 14.00 uur
Entree: € 5,00 voor iedereen, excl. consumpties.

 

 

Zaterdag 30 Oktober - Nacht van de Nacht 2021

Tocht met verhalen in het duister

Aanvang: vanaf 19.30 uur
Entree: € 9,50 (donateurs € 8,50), inclusief consumpties.

 

 

Vrijdag 12 November - Lezing Reis

door Marica van der Meer

 

 

Zondag 14 November - Concert Ivoriana Trio (NNO)

klarinet, fagot, piano

Aanvang: 15.00 uur

 

 

Zondag 12 December - Concert C’est ma route - Edouard en Gerard

Edouard

Edouard (Bourgogne, 1973) kwam 20 jaar geleden naar Nederland. Hij begon zijn carrière in een popband maar hij realiseerde zich al snel dat zijn passie ergens anders lag: chansonnier en singer-songwriter. Hij is geïnspireerd door zangers als Jacques Brel en Leonard Cohen.

In zijn huidige liedjesprogramma C’est ma route verhaalt de Frans-Nederlandse zanger-gitarist Edouard over zijn turbulente leven in Frankrijk en Nederland. Hij brengt bekende Franse chansons, eigen repertoire en Engelse en Nederlandse liedjes, die stuk voor stuk zijn levenspad illustreren. Tussen de liedjes door blikt hij terug op zijn verleden. Op zijn jeugd met een drankzuchtige vader. Op de kwetsbaarheid die hij daaraan overhield. En op zijn eigen dieptepunt. Toch is C’est ma route geen somber verhaal. Edouard verruilt op zeker moment de misère voor geluk. Geluk dat hij vindt in de muziek. Zijn liederen ademen een Franse sfeer.

C’est ma route is een melancholiek liedjesprogramma met een happy end. Edouard weet mensen te raken met zijn ontwapenende zangstijl en zijn openhartige levensverhaal. Een verhaal waarbij de humor niet ontbreekt. Om een indruk van zijn muziek te krijgen, is het goed om enkele nummers van hem op Edouard: www.edouardvdv.com te laten afspelen.

Aanvang: 15.00 uur

 

 

 

Wijzigingen voorbehouden!

Informatie via tel. 0511-472937.

N.B. Bij reservering voor een concert e.d. kunt u zich opgeven via de telefoon of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (pas als uw e-mail bevestigd is, staat de reservering vast!)

Tip: als u donateur wordt, krijgt u tweemaal per jaar het programma gratis toegezonden, korting op de meeste concerten en lezingen en gratis toegang tot alle exposities!
Activiteiten uit het verleden kunt u in ons archief (zie onder programma hier boven) bekijken.

Sociale media

U vindt de schierstins ook op:     Facebook    Facebook    en    Twitter    Twitter