Zaterdag 13 Augustus - Fietstocht van 40 kilometer ‘Arcadia in de Wâlden’

Fietstocht 2022

Arcadia-fietstocht langs park, landgoed en open tuinen De jaarlijkse Schierstins-fietstocht staat deze keer in het teken van Arcadia, het vervolg op de Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018. De route gaat langs twee open tuinen, een landgoed en een park.

 

Rinsmastate De term Arcadia stamt uit de Griekse Oudheid. Stedelingen verlangden naar het onbedorven platteland, waar mensen dichtbij de natuur leefden en ver van de bedorven stad. Dit Arcadia kreeg in de 15e en 16e eeuw een vervolg in de literatuur en de schilderkunst, met fluitspelende herders en schapen weidende herderinnetjes. De adel en rijke stedelingen probeerden dit na te bootsen door buitenhuizen te bouwen en parken aan te leggen, zoals bij Rinsma State in Driesum.

 

Rinsmastate Toen de steden hun bebouwing niet meer hoefden te verdedigen, werden de stadsmuren gesloopt. De wallen werden omgetoverd tot een park of een groen wandelgebied, zoals in Dokkum, ook een soort Arcadia. In dezelfde stad ontstond ook een religieus park rondom de bron van zendeling Bonifatius: het Bonifatiuspark, waar vermoeide pelgrims kunnen uitrusten. In de 20e eeuw kwam Arcadia ook binnen handbereik van de doorsnee Nederlandse dorpsbewoner: met veel bloemen, struiken en bomen leggen zij hun eigen paradijsje aan. Enkele van deze tuinen – in Driezum en Broeksterwâld - zijn door de eigenaren opengesteld op deze dag.

 

Er zijn geen strikte coronaregels meer, maar een beetje afstand van elkaar houden is niet verkeerd.

 

Start: 10.00 - 13.00 uur - 17.00 uur is de eindtijd.
Entree: € 5,50, inclusief 1 consumptie (donateurs Schierstins € 5,00)

 

 

Zaterdag 20 Augustus - Theun de Vriesboekendag met kunst & kitsch-taxaties.

Boekendag

Tijdens de Theun de Vriesboekendag organiseert De Schierstins deze keer weer taxaties voor diverse voorwerpen van de prehistorie t/m de 20e eeuw en uiteraard boeken.

De taxaties zijn van 10.00-15.00 uur door allrounder Lútzen Haak en archeoloog drs. Evert Kramer. Bovendien vertelt rasverteller Douwe Kootstra mooie volksverhalen van over de hele wereld. En er is muziek van een klarinetgroep.

Bezoekers kunnen verder de volgende exposities bekijken: de textielexpositie ´Leven in de Tuin´ van de textielgroep van de Schierstins, het historische ‘Het Laatste Friese torenkasteel’ en de Theun de Vrieskeamer. De organisatie van deze dag is in handen van het Vergeet-mij-nietje, het Theun de Vries Genootschap en Stichting De Schierstins.

 

Geopend: 10.00 - 17.00 uur.
Entree: gratis.

 

 

Wijzigingen voorbehouden!

Informatie via tel. 0511-472937.

N.B. Bij reservering voor een concert e.d. kunt u zich opgeven via de telefoon of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (pas als uw e-mail bevestigd is, staat de reservering vast!)

Tip: als u donateur wordt, krijgt u tweemaal per jaar het programma gratis toegezonden, korting op de meeste concerten en lezingen en gratis toegang tot alle exposities!
Activiteiten uit het verleden kunt u in ons archief (zie onder programma hier boven) bekijken.

Sociale media

U vindt de schierstins ook op:     Facebook    Facebook    en    Twitter    Twitter