Zondag 11 December - Concert Luc Feikens en Jannie Reijenga

Luc Feikens en Jannie Reijenga Klassieke muziek klarinetduo m.m.v. pianist

Jannie Reijenga en Luc Feikens brengen werken van Bach, Krommer en Mozart.

Jaren geleden raakten Luc Feikens en Jannie Reijenga als het ware betoverd door de klarinet. Zij studeerden tegelijkertijd af aan de Muziek Pedagogische Academie te Leeuwarden.

Voor het concert in de Schierstins neemt het klarinetduo collega Wietse Marra mee, die hen op piano zal begeleiden in het prachtige ´Tweede concert voor 2 klarinetten´ van Franz Vincenz Krommer. Heel bijzonder, want dit stuk wordt tegenwoordig niet vaak meer uitgevoerd. Verder staan bekende melodieën van Bach en Mozart op het programma, als ook de grappige Suite van Alan Frank. Kortom een programma voor elk wat wils.

Feikens en Reijenga spelen vaak samen in het Nootstroomorkest en in diverse andere projecten. Sinds 2019 vormen zij een vast klarinetduo. Intussen hebben zij een afwisselend repertoire opgebouwd, van klassiek tot modern en alles wat daar tussenin zit. Zij spelen niet alleen muziek, die origineel voor twee klarinetten is gecomponeerd maar ook muziek die gearrangeerd is om met twee klarinetten te spelen.

Luc Feikens is sinds 1987 werkzaam bij Kunstencentrum Atrium in Sneek. Hij geeft klarinet- en saxofoonles. Daarnaast is hij de leider van de Lucky Clarinets. Het ensemble treedt regelmatig op met allerhande stukken - van barok tot jazz - en heeft al tweemaal opgetreden tijdens de Theun de Vriesboekendag van De Schierstins. Ook is Feikens dirigent van de Drachtster Harmonie dat al meer dan 75 jaar bestaat.

Drachtster Jannie Reijenga biedt klarinetlessen aan in haar woonplaats en wijde omgeving. Vanaf haar eerste kennismaking met de klarinet was ze diep onder de indruk. ,,Ik wilde mooi kunnen spelen op dit instrument en ik wilde niets liever dan klarinetdocent worden.´´ Die wens ging al in vervulling tijdens haar muziekstudie. Ze heeft les gegeven in vele dorpen en steden in vooral Zuidwest en Noordoost Fryslân. Sommigen van haar leerlingen maakten zelfs hun beroep van het klarinet spelen. Tegenwoordig speelt zij als uitvoerend klarinettist mee in The Symphonic Music Collection en Nootstroom.

Reserveren is aan te bevelen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon 0511-472937.

Aanvang: 15.30 uur.
Entree: € 16,50, inclusief pauze-consumptie (donateurs Schierstins € 14,50)

 

 

Donderdag 29 December - Winterjûnenocht 2022 met Grytsje Kingma en Johan Veenstra

Grytsje Kingma en Johan Veenstra

Zangeres Grytsje Kingma en schrijver en verteller Johan Veenstra staan weer op het podium van de Schierstins.

Zij brengen een 21e-eeuwse vorm van de Winterjûnenocht, een avond – nu een late middag – met muziek en verhalen in de eigen taal: Fries en Stellingwerfs. In de tweede helft van de 19e eeuw werden her en der in Fryslân Winterjûnenocht-bijeenkomsten georganiseerd. Het doel was om de Friese taal te bevorderen en het cultureel niveau van de bevolking te verhogen. Het begon met alleen voordrachten, later werden de avonden gevarieerder, met muziek en toneel. Waling Dijkstra en Tjibbe Gearts van der Meulen waren de bekendste voordragers.

In de Schierstins zijn er muziek en verhalen. Stellingwerfs meest gelauwerde en bekende schrijver/verteller Johan Veenstra komt met ´verhaelen´ die ook voor niet-Stellingwervers goed te volgen zijn. Bekend zijn zijn ´stiekelstokkies´, verhalen of ´vertellegies´ die hij voor Omrop Fryslân voordroeg. Verder schreef hij tal van romans, gedichten en verhalen. In 2001 werd hij geridderd voor zijn literaire werk en in 2021 reikte prinses Beatrix hem de Zilveren Anjer uit. Zijn verhalen zijn behalve boeiend ook vaak vermakelijk. Veenstra schrijft en vertelt consequent in het Stellingwerfs.

Grytsje Kingma is een echte singer-songwriter, al zal ze zichzelf liever als ´Fryske troubadour en lietsjesskriuwer´ omschrijven. Zij begeleidt zichzelf op gitaar en ze maakt gebruik van begeleidingsbanden. Grytsje schrijft en zingt lichtvoetige liederen. Het gaat vaak om voorvallen uit het dagelijks leven, die herkenbaar zijn en die ze met veel gevoel en inlevingsvermogen op het podium brengt. Ze omschrijft haar muziek als volgt: ´Nostalgysk, gefoelich en bytiden mei in knypeach. Fryske musyk dy´t it hert rekket.`

Kingma heeft drie cd´s uitgebracht met eigen en vertaald werk. In de culturele wereld is ze ook bekend als koorleider, vertaalster van liederen en als medewerker aan de voordrachtswedstrijd voor middelbare scholieren, het Ferstival. Zie ook www.grytsjekingma.nl en  stellingwerf.nl.

Aanvang: 16.00 uur.
Entree: € 16,50, inclusief pauze-consumptie (donateurs Schierstins € 14,50)

 

 

Wijzigingen voorbehouden!

Informatie via tel. 0511-472937.

N.B. Bij reservering voor een concert e.d. kunt u zich opgeven via de telefoon of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (pas als uw e-mail bevestigd is, staat de reservering vast!)

Tip: als u donateur wordt, krijgt u tweemaal per jaar het programma gratis toegezonden, korting op de meeste concerten en lezingen en gratis toegang tot alle exposities!
Activiteiten uit het verleden kunt u in ons archief (zie onder programma hier boven) bekijken.

Sociale media

U vindt de schierstins ook op:     Facebook    Facebook    en    Twitter    Twitter