Schierstins laat ets maken na omzetverlies corona

Stichting De Schierstins in Feanwâlden laat een ets van het monumentale gebouw met middeleeuwse toren en tuin maken door Reinder Homan. Met de verkoop van de ets aan de liefhebbers van dit monument en bezoekers van deze instelling hoopt De Schierstins inkomsten te verwerven na het omzetverlies als gevolg van de corona. Belangstellenden kunnen een formulier toegezonden krijgen. De afmetingen van de ets zijn circa 15 cm hoog en 23 cm breed. Geïnteresseerden kunnen voorbeelden van andere etsen van Reinder Homan bekijken in de Theun de Vrieskeamer van de Schierstins. Bij voldoende belangstelling krijgt Homan de opdracht een ets van de Schierstins te maken, in de entourage van tuin met bomen en stinzenplanten. Er is reeds een aantal belangstellenden.

 

Homan Reinder soortvoorstellingJuiste Formaat

 

De linker afbeelding is een voorbeeld van een gebouw en de rechter afbeelding geeft het formaat van de te maken ets weer.

Reinder Homan (Smilde, 1950) is zo´n beetje de bekendste etser van de provincie. Na zijn opleiding aan de academie Minerva te Groningen en de Jan van Eyckacademie te Maastricht specialiseerde Homan zich tot etser pur sang. Hij weet zijn onderwerpen met een schijnbaar speels gemak vast te leggen in zink en koper. Vaak bomen en andere planten. Hij wordt in binnen- en buitenland geroemd om zijn zeer gedetailleerde etsen, die herinneringen oproepen aan de vaardige etsers uit Hollands Gouden Eeuw. Hij is op zoek naar de poëzie van de grillige werkelijkheid, naar een intensivering van de waarneming.

In 1990 ontving de in Bakhuizen wonende kunstenaar de eerste prijs bij de 4e Biënnale van de Nederlandse Grafische Kunst in Laren. Hij exposeerde zijn werk onder andere in het Singer Museum in Laren, het Fries Museum in Leeuwarden, het Drents Museum in Assen, en in Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Taiwan. Werken van Homan zijn opgenomen in de collecties van onder andere het Rembrandthuis en het Rijksmuseum te Amsterdam (ruim 50), Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en the Hunt Institute for Botanical Documentation in Pittsburgh (VS). Zie ook www.reinderhoman.com

 

 

Wandel- en fietsroutes in de Schierstins

 

foto door Marcel van Kammen

 

De fiets- en wandeltochten vanaf de Schierstins gaan in augustus niet door, maar wel zijn er nieuwe wandel- en fietsroutes beschikbaar in de Schierstins.

Het gaat om een prachtige fietsroute van circa 40 kilometer rondom het Burgumer Mar en wandelroutes van 10 en 20 kilometer in het moerassige gebied ten noorden en noordwesten van het dorp Feanwâlden.

Ze komen in de plaats van de fietstocht op 8 augustus en de Brommels-wandeltochten op 22 augustus. Deze zijn in verband met de corona-maatregelen afgelast. Maar met de nieuwe routes in de hand kunnen bezoekers van de Schierstins zelf de dag en het tijdstip bepalen waarop ze de wandeling of fietstocht willen maken.

Zowel de routes voor de fietstocht als voor de wandeltochten bevatten kaartjes. Bovendien volgen de wandelroutes vooral de wandelknooppunten in het desbetreffende gebied. Met name de fietsroute bevat ook interessante informatie over waterwegen en de noordelijke Friese meren.

Naast deze nieuwe routes (à € 2,00) zijn ook de bekende knooppuntenroutes van Friesland voor wandelaars en fietsers verkrijgbaar in de Schierstins, die tevens Toeristisch Informatiepunt is. En er is nog een nieuwe fietsroute tussen de Schierstins, Museum Klooster Claercamp en Museum Dokkum. Laatstgenoemde is gratis.

Om te voorkomen dat er teveel mensen tegelijk komen, is het noodzakelijk via de e-mail, telefoon eerst een dag en tijdstip te reserveren.
Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0511 47 29 37 (ook via voice-mail).
Onder het reserveren valt het nuttigen van een consumptie.
U kunt ook aan de balie vragen of het niet te druk is en u welkom bent.
De openingstijden zijn als voorheen.

U dient de volgende regels te respecteren:

    • géén toegang als u, of iemand van uw huishouden gezondheidsklachten heeft die verband kunnen houden met het coronavirus: koorts/verhoging /verkoudheid.
    • 1,5 meter afstand houden van anderen in het gebouw, tuin en terras
    • handen ontsmetten bij binnenkomst
    • we noteren uw gegevens zodat u, bij een eventuele uitbraak van het coronavirus, gewaarschuwd kunt worden

Als u akkoord bent met deze maatregelen, bent u van harte welkom.

 

De Schierstins, middeleeuws torenkasteel

boek schierstins kl

Het rijk geïllustreerde en fraai vorm gegeven boekwerk - dankzij Frans de Vries/Toonbeeld - beschrijft de functie van de stinzen in de Friese maatschappij tijdens de middeleeuwen. Bovendien legt auteur Erwin Boers verbanden met de andere torenkastelen van Nederland en Europa. De Friese stinzen stonden namelijk allesbehalve op zichzelf. Het verhaal is heel toegankelijk en boeiend geschreven. Uniepers uit Hoorn zorgde voor de uitgave. De totstandkoming van het boek is mogelijk geworden dankzij subsidies van de provincie Fryslân, de gemeente Dantumadiel, het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân, de Stichting Ritske Boelema Gasthuis, de Gravin M.A.O.C. van Bylandt Stichting en de Ottema Kingma Stichting.

Dit mooie boek is te krijgen aan de balie in de Schierstins en kost maar € 16,--

Film presentatie boek

 

 

Aanbieding boek 'De Schierstins, middeleeuws torenkasteel ...' aan gedeputeerde Kramer

boekschierstins aanbieding6

Op donderdag 22 september 2016 heeft voorzitter Hanneke Scherjon het symbolische eerste exemplaar van het nieuwe boek 'De Schierstins, middeleeuws torenkasteel in Feanwâlden' aangeboden aan de Friese gedeputeerde Johannes Kramer. Het boek past in de serie 'Archeologie in Fryslân', omdat De Schierstins sinds vorig jaar een archeologisch steunpunt herbergt. Dat steunpunt is weer onderdeel van de permanente expositie 'Het Laatste Friese Torenkasteel' in de stins van Feanwâlden.

 

Sociale media

U vindt de schierstins ook op:     Facebook    Facebook    en    Twitter    Twitter