Wegens corona-maatregelen zal een bewijs getoond moeten worden van inenting of recente test.
Programma onder corona-voorbehoud!

 

Zaterdag 23 Oktober t/m Zondag 12 December - Internationale expositie ‘Traces’ van Quilt Art

 

´Traces´ (Sporen) is een nieuwe expositie van de internationale textielkunstgroep Quilt Art. De deelnemers onderzoeken de thema´s herinnering en de kracht van het vasthechten met draad. De inspiratie vond deze groep kunstenaars in het leven en de textielkunst van Mary Fogg, een van de oprichters van Quilt Art en een invloedrijke quilt-kunstenaar. Zij overleed op 95-jarige leeftijd in 2016.

De expositie toont een grote verscheidenheid aan stijlen. Vaak abstract, de ene keer met diepe, felle kleuren, bij een andere kunstenaar met meer gedempte tinten. Er komen verscheidende inspiratiebronnen voorbij: oude familiefoto´s, teksten in voor Westerlingen onbekend schrift, keramiek, de milieuvervuiling of de technische revoluties die onze maatschappij zullen veranderen.

Zo combineert Yael Cohen uit Engeland Oost-Aziatische brieven met Hebreeuwse letters tot een kunstwerk, dat op een ouderwetse krant lijkt. De Nederlandse Mirjam Pet-Jacobs maakte het prachtige werk ´Geen man is een eiland´, geïnspireerd op een gedicht van John Donne. Haar landgenote Willy Doreleijers zoekt sporen van een verborgen technische revolutie en werkt dat uit in textielwerk dat voor een deel bedekt is door een soort luxaflex.

Quilt Art werd in 1985 opgericht in Engeland, om de quilt te ontwikkelen als een artistiek medium en om deze kunstvorm te promoten. De 19 leden zijn allen erkende kunstenaars op hun gebied, zowel nationaal als internationaal. De leden komen uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Hongarije, Denemarken en de Verenigde Staten. Elke twee of drie jaar organiseert de groep een tentoonstelling, steeds met een boek van de leden. De groep exposeerde, in Europa, Amerika, Japan en Rusland. Onder hen de in Metslawier geboren en getogen Dirkje van der Horst-Beetsma.

Quilt Art is geen onbekende in de Schierstins. De kunstgroep had er in 2013 en 2016 exposities.

Een van de leden van Quilt Art geeft op donderdagen een rondleiding.

 

 

Zaterdag 18 December t/m Zondag 9 Januari - Expositie ‘Kinderdroom´

Expositie ‘Kinderdroom´, treintjes, auto´s, poppen, e.d. uit vervlogen tijden, uit de collectie Herman Verduijn.

 

 

Zaterdag 15 Januari t/m Zondag 27 Februari - ‘Kwetsbare Natuur´

Foto-expositie van de Vereniging van Natuur Fotografen Friesland

 

 

Zaterdag 5 Maart t/m Zondag 17 April - Expositie ‘Botanisch Gezien’ tekeningen van Sigrid Frensen

Botanisch tekenen is een vak en een kunst waar de monniken in de Middeleeuwen al mee bezig waren. Later namen ontdekkingsreizigers deze specialistische tekenaars mee op hun verre reizen. Nog steeds zijn er botanische tekenaars en Sigrid Frensen uit Zuidhorn is er één van.

De tekeningen van Sigrid zijn zo mooi gekleurd en gedetailleerd getekend, dat je ze zo vast wil pakken. Botanische tekeningen zijn dan ook wetenschappelijk verantwoorde weergaves met (kleur)potlood en aquarel. Hoewel het botanisch tekenen gebonden is aan allerlei regels slagen tekenaars als Sigrid Frensen er toch in om een eigen stijl te ontwikkelen.

Reeds als kind mocht de in Zuidhorn wonende Sigrid graag buiten zijn om de natuur te verkennen. Op haar achtste had ze al een abonnement op het blad Grasduinen. Bovendien tekende en kleurde ze op jonge leeftijd dat het een lieve lust was. Bij pake en beppe op de boerderij kon zij zich uitleven langs de slootkant en in de klei.

De Groningse bezocht de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, waar de nadruk lag op het vrij werken met allerlei technieken. Sigrid deed er veel kennis op en leerde goed kijken, maar het boeide haar niet erg. In 2004 begon ze met een cursus botanisch tekenen. ,,Het ging heel goed en ik vond het erg leuk.” In Engeland ging ze verder met cursussen botanisch tekenen. Daar ontdekte ze een manier om goed met de aquarelleertechniek om te gaan. Aan de overkant van de Noordzee leerde ze ook de finesses van het werken met (kleur)potlood.

Tegenwoordig werkt ze voor verschillende instellingen, zoals het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar in Leeuwarden. Elke dag heeft ze wel een plant in het vizier. Bij bijvoorbeeld een zwarte els met katjes probeert ze de gebogen lijn in de tak te pakken. ,,Ik probeer de lijnen te laten dansen.” Haar doel is om in haar werk dat naar voren te brengen wat haar erg heeft aangesproken in een plant: de vorm, de kleur, de beweging. ,,Ik wil mensen graag laten zien hoe mooi en bijzonder dat is”, zei ze onlangs in een interview.

Zie verder www.sigridfrensen.com

 

 

Zaterdag 23 April t/m Zondag 15 Mei - Expositie Olieverfschilderijen van Thamar Haak

Expositie Thamar Haak olieverfschilderijen.

 

 

Zaterdag 21 Mei t/m Zondag 2 Juli - Expositie Foudgumse School

Expositie Foudgumse School studenten en docenten

 

Openingstijden:

 Dinsdag t/m Zondag  13.30 - 17.00 uur
 Maandag  gesloten

Tijdens activiteiten (zie het programma) of verhuur kan de Schierstins gesloten zijn.
Raadpleeg daarom voor een bezoek deze website.

Entree:

Per persoon € 4,00
Kinderen 6 t/m 16 jaar € 1,00
Kinderen 0 t/m 5 jaar gratis
Donateurs gratis
Groepen vanaf 15 pers, per persoon € 2,50
Rondleidingen € 25,00

De toegangsprijzen van de culturele voorstellingen worden in het overzicht van het cultureel programma aangegeven.