Zaterdag 21 Mei t/m Zondag 2 Juli - Expositie Foudgumse School

Les Foudgumse school

Olieverfschilderijen van studenten en docenten van de eigenzinnige kunstacademie de Foudgumse School.

De Foudgumse School presenteert zich als de kleinste en noordelijkste academie voor de nieuwe schilderkunst. Peter van Houten uit het terpdorp Foudgum bij Dokkum maakte zich zo´n 15 jaar geleden zorgen over de schildersopleiding voor kunstenaars in ons land. De oude ambachtelijke technieken om met olieverf te schilderen kwamen volgens hem in het gedrang. Studenten aan de doorsnee kunstacademies leren over van alles iets, maar gaan te weinig de diepte in.

Daarvoor bieden hij en medeoprichter Dinie Goedhart een alternatief. Van Houten beheerst namelijk de oude schildertechnieken wel – hij studeerde in 1966 af aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Samen met andere professionele kunstschilders als Marcel Duran en Dinie Boogaart geeft hij een driejarige basisopleiding, een vijfjarige masteropleiding en een zesjarige MasterPlusopleiding. ,,Het is een pittige opleiding´´, aldus directeur Goedhart. ,,Er wordt veel van de studenten gevraagd.´´

De academie spitst zich toe op de figuratieve schilderkunst. Die heeft de toekomst, stelt Van Houten. De docenten onderwijzen over de kunst van het niet alleen waarnemen, maar echt kijken en begrijpen. Eén van de andere studenten is Melda Wibawa uit Leeuwarden, die het ver schopte met het televisieproject Rembrandt! Zij heeft inmiddels ook een solo-expositie in de Schierstins gehad.

De studenten die exposeren in Feanwâlden zijn Sabina Broekema, Angelien Coco Martin, Arjen van der Schaaf, Francis de Vries, Nynke Landman, Monique van de Wal, Ella Detmar-de Boer en Jaap Veenhouwer. De docenten die meedoen, zijn Peter B. van Houten, Ben Rikken, Cees Booij, Klaas Werumeus Buning, Niels Snits van Burgst, Marcel Duran en Dinie Boogaart.

Op 11 en 24 juni zijn er andere activiteiten. Buiten bloeien de eerstvolgende weken nog stinzenplanten.

 

 

Zaterdag 9 Juli t/m 4 September - Textielexpositie Leven in de Tuin

Textiel Expositie 2022 Bijen""

 

Textielexpositie Leven in de Tuin

 

Openingstijden:

 Dinsdag t/m Zondag  13.30 - 17.00 uur
 Maandag  gesloten

Tijdens activiteiten (zie het programma) of verhuur kan de Schierstins gesloten zijn.
Raadpleeg daarom voor een bezoek deze website.

Entree:

Per persoon € 4,00
Kinderen 6 t/m 16 jaar € 1,00
Kinderen 0 t/m 5 jaar gratis
Donateurs gratis
Groepen vanaf 15 pers, per persoon € 2,50
Rondleidingen € 25,00

De toegangsprijzen van de culturele voorstellingen worden in het overzicht van het cultureel programma aangegeven.