De 2e kerstdag is de Schierstins geopend.

De eerste Kerstdag, 29 december en Nieuwjaarsdag is de Schierstins gesloten.

Zaterdag 29 Oktober t/m Zaterdag 10 December - Expositie Irma Frijlink ´Kwetsbaarheid´

Irma Frijlink Het werk van de Nederlandse kunstenaar Irma Frijlink gaat over kracht, herstellend vermogen, onmacht, vergankelijkheid. Zij tekent et de naaimachine op industrieel vilt. Vervolgens snijdt zij delen uit, waardoor de achtergrond een onderdeel wordt van haar kunst.

Een steeds terugkerend thema in haar werk is kwetsbaarheid in de natuur en bij de mens. Aan de ene kant verwondert Irma zich over de kracht en het herstellend vermogen van de mens en de natuur. Van de andere kant kan men plotseling zo geraakt worden dat herstel niet meer mogelijk is. Bewust maakt Irma gebruik van textiel om haar thema neer te zetten. Dit versterkt de kwetsbaarheid.

Kleur wordt meestal met opzet achterwege gelaten om zo de kijker zijn eigen kleur/verhaal te laten geven aan het werk. Bovendien benadrukt het ontbreken van de kleur eveneens de kwetsbaarheid. Regelmatig houdt Irma zich in projectvorm bezig met thema’s rond de vrouw: issues waarbij de vrouw het recht werd ontnomen om zelf beslissingen te nemen: zoals “Ode aan een ‘onzichtbare’ generatie”, over vrouwen die moesten stoppen met werken op het moment dat zij gingen trouwen. (Wettelijk tot 1956)

 

 

 

Zaterdag 17 December t/m Zondag 15 Januari - Expositie levenswerk van kunstschilder Ellen Johanna Sikma Roorda

Ellen Johanna Sikma Ellen Johanna Sikma

 

Leeuwardense krijgt tijdelijk eigen karakteristieke kamer in Schierstins.

Haar hele 81-jarige leven heeft Ellen Johanna Sikma Roorda tussen de verf en de penselen geleefd.

Zelf hoopt ze zo veel mogelijk aanwezig te zijn in een kamer die met haar eigen karakteristieke meubels en accessoires is ingericht. De bescheiden woning van de kunstenares in Leeuwarden ademt kunst en geschiedenis. In de woonkamer is zij omringd met haar schilderijen. De oude, vaak antieke meubels en accessoires geven haar leefomgeving een bijzondere sfeer. In De Theun de Vrieskeamer in de Schierstins wordt die sfeer min of meer nagebootst.

Ze is als het ware tussen de verf geboren. Vader Fré Sikma was huis- en kunstschilder en ook moeder Hinke Sikma-Roorda was heel kunstzinnig. Zelf schildert en tekent Ellen Johanna vanaf haar jeugd en ze is er in feite nooit mee gestopt.

Ellen Johanna schildert als jongere vaak met haar moeder in de natuur op Terschelling. Na een kunstopleiding in Leeuwarden restaureert ze in de jaren ´60 samen met haar vader de rijk beschilderde plafonds van de Groote Sociëteit in Zwolle en van de Belastingdienst in Heerenveen, maar ook de gewelven van de Bovenkerk in Kampen. Tijdens de periode dat ze in Parijs woont (1975-1983) gaat ze ´s zomer met haar ouders naar Zuid-Frankrijk met het schildersmateriaal.

In hetzelfde Parijs neemt ze deel aan exposities. Ze legt, ook daarna in Nederland, de vier dochters veelvuldig vast op het doek. Ellen Johanna voelt zichzelf expressionist, ‘schilderen met de losse hand’. Tegenwoordig werkt ze voornamelijk thuis en maakt onder andere portretten. Ze is nog steeds gewend dagelijks te schilderen. ,,Ik zit vol van het schilderen, elke dag komt er nieuwe verf op mijn palet. In mijn hoofd ben ik nog altijd met mijn artistieke werk bezig.´´

De openingstijdens zijn in de Kerstvakantie dinsdag t/m zondag 13.30-17.00 uur. Ook verschijnt er bij de expositie een boekje over Ellen Johanna.

 

 Openingstijden:  1 november - 31 maart
 Vrijdag en Zaterdag  10.00 - 16.00 uur
 Zondag  13.00 - 16.00 uur
 Maandag t/m Donderdag  gesloten
 Openingstijden:   1 april - 31 oktober
 Dinsdag t/m Zondag  13.30 - 17.00 uur
 Maandag  gesloten

Tijdens activiteiten (zie het programma) of verhuur kan de Schierstins gesloten zijn.
Raadpleeg daarom voor een bezoek deze website.

Entree:

Per persoon € 4,00
Kinderen 6 t/m 16 jaar € 1,00
Kinderen 0 t/m 5 jaar gratis
Donateurs gratis
Groepen vanaf 15 pers, per persoon € 2,50
Rondleidingen € 25,00

De toegangsprijzen van de culturele voorstellingen worden in het overzicht van het cultureel programma aangegeven.