Zo. 11 dec. - Kerstconcert Vocal Group Stim

Onder leiding van Titus Steegstra
stim vocalgroup kl (Foto - Elze Postma)

De Friese Vocal Group Stim geeft op zondagmiddag 11 december een concert in kerstsfeer.

Stim is een ambitieuze groep van twaalf ervaren (amateur) zangers en zangeressen, die elkaar na vele jaren in de klassieke muziek en de lichte koormuziek in 2006 vonden in het close harmony en a capella genre. Het kerstprogramma bestaat uit vocale, meerstemmige arrangementen van bekende en minder bekende liedjes uit de schatkamer van de lichte en klassieke muziek.

Sfeervolle composities van onder andere John Rutter, Mary Lynn Lightfoot, William J. Kirkpatrick en Jay Althouse. Van het verstilde Peace be with you en het mysterieuze Follow that star tot en met de prachtige op en top Engelse Carol of the bells en Candlelight Carol en het uitbundig vrolijke Wonderful Christmas Time van Paul McCartney. Stim wordt in een aantal nummers begeleid door pianiste Margreet van Dijk, drummer Eric Keuning en Titus Steegstra op gitaar. Tussen de liedjes door zijn er korte verhalen die passen bij de sfeer van de slotmaand van het jaar.

In 2015 bracht Stim haar eerste muzikale theatervoorstelling: 'It lûd fan’e wjukslach', geschreven door Tryater-acteur en 'vriend van Stim' Theo Smedes. Met 'de Wjuk' werd een avontuurlijke reis door de provincie gemaakt: in zes maanden tien voorstellingen.

In het voorjaar van 2017 volgt een nieuwe voorstelling. ,,Wat het ons leerde is dat het erg leuk is op gezette tijden de traditionele concertvorm te verruilen voor een andere uitingsvorm’’, zegt sopraan en voorzitter Ingrid Dijkstra. ,,Out of the (music) box denken is verrijkend.’’

Dirigent en creatief leider Titus Steegstra, die al vanaf zijn negende actief is in de muziek, legt uit wat zijn groep muzikaal gezien voor ogen staat: ,,In onze programma's willen we mensen meenemen op een reis door een gevarieerd muzikaal landschap. We hebben gemerkt dat veel mensen die variatie erg leuk vinden. Ook in onze kerstprogramma's streven we altijd naar een verrassende mix van liedjes. Verder hebben we dit jaar een oproep gedaan aan de bezoekers van de podia waar we in december staan. Mensen die het leuk vinden om een paar nummers met ons mee te zingen konden zich vooraf bij ons aanmelden. Het leverde veel enthousiaste reacties op. Zingen maakt gelukkig!’’