Za. 3 sept. 2016 - Theun de Vrieskuier o.l.v. meesterverteller Douwe Kootstra

Theunkuier 2014b klein

Het is altijd weer een verrassing hoeveel deelnemers er op de jaarlijkse Theun de Vries-kuier onder leiding van Douwe Kootstra komen. Dit jaar waren er zes; niet veel, maar daardoor was er voor persoonlijke vragen en opmerkingen des te meer ruimte. De Theun de Vrieskuier was dit jaar op zaterdag 3 september. De meesterlijke verteller voerde de deelnemers langs de idyllische plekjes, die er nog steeds rondom Feanwâlden/Veenwouden zijn. Over die plekjes heeft de in Feanwâlden geboren auteur Theun de Vries met verve geschreven.
De wandeling ging over schilderachtige weggetjes en paden langs de plekken van het jongetje Wilt Tjaarda en zijn familie, waarover De Vries tal van verhalen op papier heeft gezet. Maar de kuiertocht leidde ook langs het geboortehuis van de schrijver en de plek waar hij zijn vroegste jeugd heeft gewoond. Douwe Kootstra verstaat de kunst de luisteraars terug te voeren naar de tijd van die oude verhalen.
Het startpunt van de ca. 4 kilometer lange wandeling is altijd bij De Schierstins, waar de bezoekers om 13.30 uur begonnen met een kop thee of koffie (inloop vanaf 13.00 u.). Ook na afloop van de wandeling was er tijd om even bij te komen en de exposities in De Schierstins te bekijken. De consumpties werden genuttigd in de Theun de Vries-keamer, waar de bijna complete boekencollectie van de schrijver en persoonlijke zaken zijn uitgestald.