Za. 22 okt. t/m vr. 9 dec.  -  Etsen van Hans Blanken

blankenhans ets2

 Het Rijksmuseum heeft werken van hem in bezit, hij exposeerde in het Singer Museum in Laren, maar leeft al jaren in stilte in Wânswert: Hans Blanken. Van 22 oktober t/m 9 december exposeert hij zijn etsen in De Schierstins te Feanwâlden. Hij is deze maand 70 jaar geworden.Het complete oeuvre van Blanken telt zo'n 120 etsen, waarvan er 43 door de kunstenaar zijn uitgekozen om in Feanwâlden te exposeren. De expositie is op initiatief van de schrijver-verteller Douwe Kootstra tot stand gekomen, en dankzij de hulp van de Stichting Nobilis in Fochteloo.
Hans Blanken is opgeleid aan de Koninklijke Academie van de Kunsten in Den Haag en de Vrije Academie in dezelfde stad. Hij nam alle tijd voor het maken van zijn etsen, maakte er soms drie of vier per jaar. De oplagen waren niet uitzonderlijk hoog, maar van sommige etsen zijn wel dertig staten bekend. (Staten zijn de tussendrukken die een kunstenaar maakt als hij weer een eind gevorderd is met zijn werk.) Veel oplagen van zijn etsen zijn in de loop der jaren helemaal uitverkocht. Vijftien jaar geleden stopte de kunstenaar met het maken van etsen.
In Nederland genoot Hans Blanken bekendheid door zijn deelname aan de tweejaarlijkse grafiekmanifestatie in het Singer Museum Laren, ‘Grafiek Nu'. Galerie Petit in Amsterdam behartigde altijd de belangen van Blanken. Hij is een van de favoriete kunstenaars van de bekende Friese etser Reinder Homan.
Thema's en onderwerpen in zijn werk voeren terug naar zijn geboortestreek in Zuid-Holland, naar verwijzingen in de literatuur en naar zijn verblijf op Curacao, maar ook de omgeving van zijn woning in Wânswert komt in zijn werk voor.Het atelier in het terpdorp is nog helemaal in tact, alle prenten en alle staten liggen keurig geordend in de laden.
Blanken is een liefhebber van de Vlaamse literatuur, van de Indische letteren en die literatuur van de Nederlandse Antillen. Hij bouwt nog rustig aan zijn bibliotheek, waarvoor hij de meeste boeken zelf op perfecte wijze inbindt.
Maart volgend jaar is er een tweede tentoonstelling in het centrum voor prentkunst in Fochteloo ter gelegenheid van de verschijning van een publicatie over het werk van Blanken. De Stichting Nobilis in Fochteloo nam het laten inlijsten van het werk voor haar rekening.