Vr. 15 dec. - Lezing met rijdende modeltram over 'Feanwâlden en de tram'

Poster lezing Tram geschiedenis

Het dorp Feanwâlden was vroeger een knooppunt in het openbaar vervoer. Behalve treinstation, was het ook het station voor trams uit Dokkum en Drachten.

Voor Drachten was de route via Feanwâlden de enige tramverbinding met Leeuwarden. Op het station van dit dorp konden de passagiers overstappen op de tram of trein naar Leeuwarden of Groningen. Datzelfde gold voor Dokkum. Niet voor niets stonden dan ook een koffiehuis (tegenwoordig pastorie) en hotel bij het station.

Jan van Zinderen uit Drachten is een kenner van de tramgeschiedenis van Friesland, in het bijzonder uit zijn eigen omgeving. Hij heeft een mooie verzameling foto’s van trams. Voor de lezing heeft hij zich speciaal verdiept in de situatie rondom Feanwâlden. Zijn pake was trouwens tramconducteur.

Peter Terpstra zorgt voor de techniek, zoals de beamerpresentatie. Bijzonder is trouwens dat verzamelaar Gjalt Kootstra uit Haren (voorheen Drachten) een modeltram laat rijden tijdens de lezing, van een type dat ook op de tramlijnen van Feanwâlden reed. Hij toont tot begin januari zijn modeltrams- en treinen.