Zaterdag 3 Maart t/m Zondag 22 April - ‘Wat foarôf gie’ - expositie over afkomst en identiteit

Tentoonstelling met werk van Sjoukje Iedema en Linus Harms.

ode aan de voorouders

Rug

 

 

De meeste Friezen stammen niet af van rijke boeren en de adel, maar van arme landarbeiders, vissers en schippers. Met de kunstexpositie ‘Wat foarôf gie’ brengen fotograaf Linus Harms en beeldend kunstenaar Sjoukje Iedema een ode aan zwoegende generaties uit het verleden.

Honderd jaar geleden woonden er in Friesland nog mensen in plaggenhutten. Houten spitketen in de vorm van een wâldhúske waren de opvolgers en in de jaren ’50 woonden er in de Friese Wouden nog mensen in verbouwde kippenhokken. De bewoners van deze armetierige woninkjes waren talrijk en de kostwinners maakte lange werkdagen en hadden vaak geen vast werk. Slik- en turfwerkers, landarbeiders en vissers, voor een groot deel waren ze de voorouders van de huidige Friezen.

Dat geldt ook voor Sjoukje Iedema, van wie haar pake uit Wânswert afkomstig was. Iedema verwerkte het barre leven van vroeger in gemengde kunstwerken. Met verf, soms een deel van een jutezak en teksten beeldt ze het leven van arme generaties voor ons uit. De oppervlakte van een plaggenhut, woorden als jok en blabbeskep zijn terug te vinden in haar kunstwerken. Zelf is Sjoukje Iedema geboren in Tzum (1962). Ze volgde de kunstopleiding aan de Vredeman de Vriesacademie.

Linus Harms’ (Vlaardingen, 1957) Friese moeder maakte ook deel uit van de arbeidersklasse: na de lagere school werd ze dienstbode. Harms heeft net als Sjoukje Iedema zijn atelier in Leeuwarden. De fotograaf bracht met zijn foto’s het thema ‘Wat foarôf gie’ naar deze tijd. Zijn afbeeldingen zijn sereen van karakter, met veel grijstinten: de rug van een vermagerde koe, een eenzame telegraafpaal zijn enkele onderwerpen van zijn onderdeel. Harms volgde de opleiding Vakfotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn en deed later nog andere opleidingen, zoals ‘Digitaal Vormgeven & Nieuwe Media’. Voor de bijbehorende publicatie schreef dichter Elmar Kuiper het verhaal Wer Bliuwst.

Zie ook kunstiedema, en linusharms

Deze expositie maakt deel uit van het LF2018-programma en is een ode aan onze arme en hardwerkende voorgeslachten.