Zondag 14 Oktober - Concert Robert Poortinga en Meri Khojayan

Robert Poortinga en Meri Khojayan

Oud-Damwâldster pianist en Armeense violiste in Schierstins

De uit Damwâld afkomstige Robert Poortinga begon in zijn jeugd te spelen op keyboard. Nu wint hij prijzen als professioneel klassiek pianist.

Het muzikale echtpaar voert in de Schierstins de Sonate KV 305 uit van Wolfgang Amadeus Mozart, de Sonate L148 van Claude Debussy, de Sonate voor viool en piano van Wim Zwaag en de ‘Spaanse Dansen’ van Pablo de Sarasate. Voor het concert in de Schierstins laat Robert speciaal zijn vleugel overkomen.

Poortinga en Khojayan doen onderzoek naar de vrij onbekende componist De Sarasate. Om zijn werken beter te kunnen spelen, willen beide musici zich meer verdiepen in de achtergronden van zijn composities. Het musicerend echtpaar is ook van plan om zich verder door privéstudies in Italië te ontwikkelen.

Het muzikale duo werkt als echtpaar zeer intensief samen. In 2016 was het duo uitgenodigd om de gehele cyclus van tien sonates van Beethoven in Amerika te spelen tijdens het 'Music without Borders' Festival . Vorig jaar speelden ze integraal de Sonates van Brahms. Het duo won de Grand Prix voor het duo-spel, eerste prijs in begeleiding en eerste prijs voor vioolsolo tijdens de 'Musical Fireworks international competition' in Baden-Württenberg (Duitsland).

Meri Khojayan begon haar viool-studie in Armenië. Ze kreeg van de president van het land de prijs 'beste muzikant van het jaar' in 2009. Na het behalen van haar diploma heeft ze 5 jaar bij Boris Belkin in Maastricht aan het conservatorium gestudeerd. Bij hem haalde ze haar tweede Bachelor en haar Master-diploma's. Meri heeft vele prijzen en beurzen gewonnen, o.a. de eerste prijs van de Valsesia musica competitie te Corsa Roma. Meri was solist in buitenlandse orkesten, zoals het Poolse en het Armeense Filharmonisch orkest.

Robert Poortinga studeerde bij Tamara Poddubnaya van 2006 t/m 2012, eerst in Groningen en daarna aan het Long Island Conservatory te New York (USA). Hij heeft zijn tweede Bachelor en Master aan het Maastricht's conservatorium behaald. Robert won de derde prijs tijdens het 'Young Classical Virtuoso of Tomorrow Competition' in 2011. In 2012 speelde hij het eerste pianoconcert van Johannes Brahms in New York. Naast hun carrière als concertmusici zijn Robert en Meri begonnen met hun viool- en piano-instituut.