Zondag 30 December - Gezellige Midwinteravond

Met Glühwein of warme chocolade melk

Douwe Kootstra Reizger

 

Verhalen Douwe Kootstra

Douwe Kootstra is al jaren verteller van een breed scala aan binnen- en buitenlandse volksverhalen. Een van zijn specialisaties zijn de bijzondere verhalen uit de noordoostelijke Friese Wouden. Zo put hij regelmatig uit de enorme collectie van de beroemde verzamelaar Dam Jaarsma. Verhalen over bijgeloof, spoken, dominees, duivels, geheimzinnige verschijningen, Sterke Hearke en legendarische gauwdieven.

Douwe Kootstra is niet alleen verhalenverteller maar ook schrijver. Hij was van 1982 tot 1994 redacteur van het culturele maandblad De Strikel, waarin hij, naast interviews en commentaren vooral reisverhalen publiceerde. Hij was met dit genre trendsetter in de Friese literatuur. Zijn laatste bundel reisverhalen heet ‘Paradys oan de baai’. Verder was Kootstra vaste columnist voor Omrop Fryslân, terwijl zijn columns in het magazine van het Fryske Gea samengebracht zijn in het boekje ‘Achterlik Fryslân’.

Zijn meest recente werken zijn ‘Nei de top, seis ferhalen oer ferneamde Friezen’ en ‘De Wiete Poes en oare ûnfoege folksferhalen’ (samen met Jurjen van der Kooi).

Muziek Folkband Reizger

Reizger is een Friese folkband. De band maakt Fries- en Engelstalige muziek, waarbij de eigen liederen in het Fries zijn. De muziekstijl van Reizger heeft wortels in de bluegrass, de Ierse en Engelse folk. De band uit Gaasterland gebruikt behalve de eigen zangstemmen diverse instrumenten: banjo, contrabas, akoestische en basgitaar, mandoline, mondharmonica en viool. Hetty Zonderland, Bart en Eric van der Wal en Jonathan Koning vormen met z’n vieren deze folkband.

Bart van der Wal schrijft de meeste nummers, voor de rest gaat het om covers. Behalve de Engelstalige folk, put de band ook uit de Zuid-Europese tradities. Na de cd de Blaue Greide werkt Reizger nu aan een nieuwe cd. Een recensent schreef over de eerste cd: ,,Wat kan die meid (Hetty Zonderland, red.) zingen! Hoor haar mooie alt maar eens in het overweldigende nummer Pylger.”  (meer informatie op hun webside  en op  youtube)