Zaterdag 9 April en Zondag 10 april - Museumweekend met uitleg over de Stins, stinzenplanten en tekeningen.

Stinzenplanten en toren

Rondleidingen langs de stinzenplanten en door het gebouw. Deskundige gidsen vertellen de bezoekers over de stinzenplanten en de historie van de stins.

In de Schierstins is een expositie over ‘Het Laatste Friese Torenkasteel’ en over de schrijver Theun de Vries te bezichtigen.

Botanisch tekenaar Sigrid Frensen is beide middagen aanwezig om over haar expositie ‘Botanisch Gezien´ te vertellen of zelf te tekenen. Zij toont in de Schierstins prachtige tekeningen van planten, soms compleet met bloem en bol. Je ziet dus de plant nog beter dan wanneer die buiten staat.

Het bijzondere van de Schierstins-tuin is dat het de meeste soorten stinzenplanten op zo’n relatief kleine oppervlakte in Friesland herbergt. Wat de Schierstins-tuin ook apart maakt, is het feit dat de stinzenplanten de naam als soort hebben gekregen dankzij de inwoners van Feanwâlden. Vroeger stond de tuin van het monumentale gebouw vol met de witte bloemen van het Haarlems klokkenspel. De dorpsbewoners noemden ze de ‘stinseblomkes’. Dr. J. Botke is de eerste die deze naam op schrift heeft gesteld.

 

 

Zaterdag 23 April - Concert Ferlet

Janneke Warringa

Zangeres Janneke Warringa brengt een nieuw, Friestalig liedjesprogramma, met als thema en titel 'Ferlet'. 'Ferlet' betekent behoefte en verlangen. Verlangen naar datgene wat wij de afgelopen tijd zo gemist hebben: aanraking, verbinding, warmte, troost, maar ook 'ferlet' aan werk, cultuur, reizen.

De liedjes in Jannekes programma gaan allemaal over dit thema: hoop en verlangen. Met nieuw materiaal en bestaande nummers in een Friese vertaling, van onder anderen Baukje Wytsma. Janneke is bij uitstek een vertolker van het chanson en het kleinkunstlied. Ze voelt zich zeer verbonden met de muziek van zangers als Jacques Brel en Edith Piaf, maar ook met het repertoire van Eva Cassidy, Adele, Stef Bos, De Dijk en Randy Newman.

Janneke werkt sinds kort nauw samen met de bekende pianist Peter van der Zwaag, muzikaal begeleider van onder meer Willeke Alberti, Jenny Arean, Robert Long en Liesbeth List. Verder wordt ze muzikaal ondersteund door zangeres Elske Fekkes en celliste Andrea Meijer.

Voor meer info: www.lajannmusic.nl

 

Zaterdag 26 Maart - Concert LEF Vocal Group STIM

Stim

Vocal Group STIM komt met het programma LEF. Met deze voorstelling brengt de zanggroep een ode aan het leven van alledag. Het leven met al zijn vreugde en verdriet, hoop en teleurstelling, voorspoed en tegenslag. Ogenschijnlijk kleine verhalen, die in de lawine van het wereldnieuws vaak ondersneeuwen. Verhalen die iets zeggen over wie we zijn. Die herkenbaar zijn en juist daarom troost bieden, een glimlach opwekken of je helpen om te relativeren. De verhalen worden afgewisseld met meerstemmige arrangementen van Nederlandstalige luisterliedjes van onder andere Louis Neefs, De Poema’s. Yentl en De Boer, Maggie Mc Neal, Ruth Jacott en hertalingen van Randy Newman en Sting.

Stim is een ambitieuze groep van twaalf ervaren zangers en zangeressen uit Fryslân, die na vele jaren in de klassieke muziek en de lichte koormuziek elkaar in 2006 vonden. Het is een close harmony groep die zowel a capella als met begeleiding zingt. Zes vrouwen. Zes mannen. Drie van elke stemsoort: sopraan, alt, tenor, bas. Iedere maandagavond repeteren ze in Damwoude.

 

Vrijdag 18 Maart - Perzische Avond met muziek, interview, gedichten en hapjes

Perzisch nieuwjaar feesttafel

Dankzij de uit Iran afkomstige Sander Terphuis wordt een Perzische Avond georganiseerd in de Schierstins.

Terphuis vluchtte als 18-jarige uit Iran, dat vroeger Perzië heette. Hij trouwde met een Friezin en voelt zich tegenwoordig een echte Wâldpyk. Maar de liefde voor zijn vaderland is onverminderd groot.Tijdens de Perzische Avond vertelt hij over de Perzische lente, met al zijn schoonheid en mystiek. Hij wordt geïnterviewd door schrijver en rasverteller Douwe Kootstra. Maar er worden ook hapjes geserveerd, gedichten van Perzische schrijvers voorgedragen en er is muziek.

De avond valt bijna samen met het Perzisch Nieuwjaar, wat in Iran ´Noroez´ heet. Nieuwjaar symboliseert in de westerse wereld een nieuw begin. Exact dezelfde betekenis heeft Noroez in Iran, maar dat wordt rond de eerste lentedag gevierd. Enkele weken voor het feest kondigt Hadji Firoez het nieuwe jaar aan. Deze zwart geschminkte boodschapper heeft wat weg van onze Zwarte Piet.

Op de laatste woensdag voor het nieuwe jaar viert iedereen met elkaar feest en springt men over vuur heen. Dit wordt gedaan om de negativiteit van het voorafgaande jaar af te sluiten. Tijdens de Noroez vind je in de huizen van Iraniërs de Haft Sin: de zeven s´en. Volgens de Iraanse traditie moeten er zeven soorten voedsel of drinken in huis zijn die in het Farsi met de letter S beginnen, zoals Sendzjed (gedroogd fruit van de lotusboom), Sir (knoflook) en Somaq (bessen). Elk soort staat symbool voor een eigenschap. Daarnaast wordt ook andere symbolische voorwerpen in huis neergezet, zoals kaarsen, een goudvis en geschilderde eieren (voor de vruchtbaarheid). Op de dertiende en laatste dag van het feest gaat iedereen met de hele familie naar buiten om te picknicken. Ook wordt op deze dag door veel mensen een wens gedaan. Ze knopen kattengras aan elkaar en gooien dit vervolgens in open water om hun wens uit te laten komen.

 

Vrijdag 25 Februari - Kindervoorstelling Ridder Ludo en de Huilende Rivier

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar; ouders en pakes en beppes zijn ook welkom.

Ithaka

Het verhaal van ridder Ludo gaat als volgt: Mare Takke is verhalenvertelster en meestal doet ze dat in haar eigen herberg De Zoete Inval. Op de dag dat de kinderen (het publiek) aankomen, heeft ze net een nieuw verhaal verzonnen. Op het plein staat ze fier te zingen, opdat een ieder die avond bij haar aan tafel komt om lekker te eten, maar ook om te luisteren naar haar kersverse verhaal. Dan begint Mare Takke te vertellen. Over een dappere ridder Ludo, die op een goede dag op weg gaat om zijn tweelingzus te redden. Over een Witte Vrouw die steeds zijn pad kruist, als hij het moeilijk heeft. En over de huilende rivier, die het niet goed met hem vóór heeft…

Terwijl Mare vertelt, hangt iedereen aan haar lippen. En je ziet het gewoon voor je, want haar gasten (meespeelkinderen!) beelden de mysterieuze lotgevallen van ridder Ludo, lustig uit! Ithaka is een bureau voor theater en communicatie, 25 jaar geleden opgericht door Baukje Fennema uit Oostmahorn. Zij is verhalenverteller, acteur, theatermaker en communicatietrainer. Haar specialiteit is: theatrale producties (voorstellingen en vertellingen) met een verhaal dat verder gaat dan ‘en toen…’ Ze speelt al jaren kindervoorstellingen in de Schierstins, met grote waardering van het publiek. Zie ook www.ithaka-theater.nl.