Zaterdag 24 September - Concert Inge & Friends met jazz-tribute

inge en friendsLegends of Jazz Zangeres Inge Alberts en haar Jazz’d Friends brengen een ode aan de jazzmuziek uit de jaren 50/60 van de vorige eeuw.

Het gezelschap uit Overijssel eert met een programma van beroemde songs de jazzgrootheden van weleer en zij doen de jazzmuziek en de sfeer van die tijd herleven. Het ensemble speelt een afwisselend programma van medium en up-tempo swing, bossa nova’s en mooie lazy ballads, gezongen in zowel Engels als Portugees. Op het programma staan songs uit the Great American Songbook zoals They can’t take that away from me van componist Gershwin en Bossa Nova’s zoals Meditation en The Girl from Ipanema, die we direct linken aan Antonio Carlos Jobim, Joaó Gilberto en tenorfenomeen Stan Getz, maar ook het instrumentale Take Five van het wereldberoemde kwartet van pianist Dave Brubeck en altsaxofonist Paul Desmond. Inge & Friends nemen u graag mee terug in de tijd van toen de jazzmuziek nog erg populair was bij jong en oud en laten u genieten van een avondje nostalgische muziek.

Het ensemble wordt gevormd door zangeres Inge Alberts en haar Jazz'd Friends Hugo van Os (piano), Frans Tunderman (contrabas) Peter Swart (saxofoon) en Matthias van Olst (slagwerk).

In de jaren ’70 zong Inge graag mee met popmuziek op de radio. Op haar 19e kwam ze bij gospelgroep The New Valley Singers in Nijverdal en aansluitend toerde ze als solozangeres met diverse gospelartiesten door Nederland. In 2006 koos Inge voor jazzmuziek en werd zangeres bij enkele pop- en jazzensembles. Door het volgen van een jaar zangles aan het conservatorium ArtEZ Zwolle, breidde ze haar techniek en repertoire verder uit en raakte ze enthousiast over de muziek uit The American Songbook, zowel swing als ballads.

“Met zingen kan ik blijdschap en verdriet uiten, een romantische of melancholische sfeer oproepen, een verhaal vertellen, iemand troosten of laten wegdromen. Klanken en harmonieën van instrumenten raken me. Door interactie met muzikanten ontstaat er vaak iets magisch, daarom maak ik graag muziek met anderen”.

De website .www.ingeandfriends.nl

 

Zaterdag 10 en Zondag 11 September - Open Monumentendag met rondleidingen

In De Schierstins vertelt een gids de bezoekers over de rijke historie van de stins.

In De Schierstins is een expositie over ‘Het Laatste Friese Torenkasteel’ ofwel de stins en over de schrijver Theun de Vries te bezichtigen. En er is de mooie wisselexpositie ´Kwetsbare Natuur´ met foto´s van de Vereniging van Natuurfotografen Friesland en gedichten van Monique Buising.

De stins zelf dateert van ongeveer 1300. Het is de enige torenstins of torenkasteel die overgebleven is in Noord-Nederland. Over dit gebouw is een boeiende animatiefilm te zien, geschikt voor jong en oud. Bovendien zijn er archeologische voorwerpen te bezichtigen, die gevonden zijn op voormalige stinsterreinen

 

 

Zaterdag 9 Juli t/m 4 September - Textielexpositie Leven in de Tuin

Textiel Expositie 2022 Bijen""

 

Na twee andere exposities heeft de Schierstins-textielwerkgroep opnieuw een bijzonder project voltooid: de tentoonstelling ´Leven in de Tuin´, met vijvers, planten, en veel insecten.

De textielgroep van De Schierstins heeft met veel fantasie en creativiteit een geheel eigen draai gegeven aan wat er allemaal te beleven is in de tuin. De nadruk ligt vooral op kleine diertjes, die je in vrijwel iedere tuin kunt vinden. Zij zijn in de expositie in alle maten en vormen te vinden, vaak een beetje verborgen tussen planten, op oevers of zwevend in de lucht. Denk hierbij aan spinnen, mieren, bijen, slakken, enzovoorts.

Het grootste deel van de tentoonstelling is in de grote zaal. Als je daar naar binnen gaat , voelt het net of je een sprookje binnentreedt of terecht komt in de wereld van Erik of het Klein Insectenboek van Godfried Bomans. Maar ook buiten is wel iets te zien, vaak op onverwachte plekken. Het werk van de textielgroep van de Schierstins is aangevuld met natuurfoto´s van José Walters en gebreide vogeltjes van Atelier Tivi. Zoveel mogelijk onderdelen zijn gemaakt van hergebruikt materiaal. Een bezoek aan de tentoonstelling “I´m your mirror” in de Kunsthal Rotterdam van de Portugese kunstenaar Joana Vasconcelos vormde een grote inspiratiebron voor de textielgroep. De 17 dames staan onder de bezielende leiding van beeldend kunstenaar Baukje Scheppink en maakten eerder de textielexposities ´Stinzenplanten in Textiel´ (2015) en ´Raponsje, een sprookje in textiel´ (2018). Aan de huidige expositie is drie jaar gewerkt, tijdens de corona-lockdowns vooral thuis.

 

Zondag 28 Augustus - Tuinconcert met Bauke van der Woude en Campbell

Bauke vd Woude Campbell Forbes Drie jaar lang stond de Friese singer-songwriter Bauke van der Woude niet op het podium. Nu is zijn vaste begeleider Campbell Forbes voor even terug uit Canada en begint het muzikale hart weer sneller te kloppen. Ze treden samen op in de lommerrijke tuin van de Schierstins.

Bij slecht weer gaat het optreden niet door. Dat hopen muzikanten en organisator Stichting De Schierstins niet, alleen al niet omdat Bauke en Campbell ook nieuwe nummers brengen. 

Als schooljongetje liep Bauke al mee met een gitaar in een optocht door Dokkum, gek op zingen. Maar hij ging er later niet actief mee aan de slag. Tot hij op zijn 40e terugblikte naar zijn kindertijd toen hij zo vol zat van de muziek. Bauke ging op gitaarles en ontdekte dat hij liever zelfgemaakte liederen zong dan die van anderen.

Voor zijn eerste kleinkind schreef hij het lied ´Basje´. Bauke bereikte hiermee de finale van het Friese liedjesfestival 1995. Van het een kwam het ander: de Friese singer-songwriter begon steeds meer op het podium op te treden en bracht verschillende cd´s uit. Met teksten in het Fries of Stadsfries.

Met een van de begeleidende muzikanten bij de cd-opnames klikte het zo goed, dat ze samen gingen optreden: de in zijn woonplaats Harlingen wonende Campbell Forbes. Ook Campbell, afkomstig uit de Bahama´s, ontdekte al vroeg de gitaar. Hij specialiseerde zich uiteindelijk in de basgitaar en werd beroepsmuzikant. Met de band Beginning of the End werd hij bekend met de wereldhit Funky Nassau. Door zijn huwelijk met een Nederlandse kwam hij uiteindelijk in de Friese havenstad terecht.

Samen brengen ze liederen uit het leven: de ene keer vrolijk, de andere keer melancholiek, en weer een ander keer maatschappijkritisch. Recensent Rudolf Nammensma schreef over een van de cd´s: "Bauke zingt de mooiste teksten en sfeervolste arrangementen, die nergens de aandacht van het woord afleiden."

 

Zaterdag 20 Augustus - Theun de Vriesboekendag met kunst & kitsch-taxaties

BoekendagTijdens de Theun de Vriesboekendag organiseert De Schierstins deze keer weer taxaties voor diverse voorwerpen van de prehistorie t/m de 20e eeuw en uiteraard boeken.

De taxaties zijn van 10.00-15.00 uur door allrounder Lútzen Haak en archeoloog drs. Evert Kramer. Bovendien vertelt rasverteller Douwe Kootstra mooie volksverhalen van over de hele wereld. En er is muziek van een klarinetgroep.

Bezoekers kunnen verder de volgende exposities bekijken: de textielexpositie ´Leven in de Tuin´ van de textielgroep van de Schierstins, het historische ‘Het Laatste Friese torenkasteel’ en de Theun de Vrieskeamer. De organisatie van deze dag is in handen van het Vergeet-mij-nietje, het Theun de Vries Genootschap en Stichting De Schierstins.