Zaterdag 23 April t/m Zondag 15 Mei - Expositie Olieverfschilderijen van Thamar Haak

Thamar Haak Thamar Haak

 

Drachtster in De Schierstins. Schilderend onderzoek van dier pop en mens bij Thamar Haak. De Drachtster docente beeldende vorming heeft haar onderwerpen uitgebeeld in olieverfschilderijen.

De schilderijen van Thamar (1978) zijn allemaal geschilderd op een verweerde ondergrond. Of het nu houten panelen zijn, die als klustafels zijn gebruikt of oude legertenten. Het onderliggende materiaal heeft geleefd, is gebruikt. Daardoor ontbreekt de noodzaak van een totale invulling van het canvas, er wordt veel opengelaten.

De nieuwste serie heeft dieren als onderwerp. Dode dieren, zoals konijnen, die ontdaan zijn van hun huid. Het is een onderzoek naar dat wat onder de huid zit. Wisselend weergegeven van realistisch tot abstract.

Haar mensfiguren zijn meestal kinderen in een kwetsbare houding of situatie. Ze onderzoekt net als bij dieren en poppen de tegenstellingen in het onderwerp en de vorm. Is het afgebeelde kind bijvoorbeeld nu juist onschuldig of schuilt er toch iets schuldigs in? Ook plaatst ze nauwelijks uitgewerkte delen naast realistisch uitgewerkte onderdelen, waarmee ze vorm en restvorm onderzoekt.

Wat al haar schilderijen gemeen hebben is dat ze hierin alledaagse onderwerpen aan een nauwkeurige studie onderwerpt. Of het poppen, haar kinderen of konijnen zijn. Daarmee worden vragen en gevoelens opgeroepen van de kijkers. Want het zijn niet direct ´gezellige´ uitbeeldingen. Ze zijn wat unheimisch zelfs. Kijkers kunnen en moeten bij zichzelf te rade gaan over de herkomst ervan. Thamar: "Ik heb er verder geen bedoelingen mee. Het gaat om schoonheid, maar het mag ook wel een beetje wringen".