Vrijdag 18 Maart - Perzische Avond met muziek, interview, gedichten en hapjes

Perzisch nieuwjaar feesttafel

Dankzij de uit Iran afkomstige Sander Terphuis wordt een Perzische Avond georganiseerd in de Schierstins.

Terphuis vluchtte als 18-jarige uit Iran, dat vroeger Perzië heette. Hij trouwde met een Friezin en voelt zich tegenwoordig een echte Wâldpyk. Maar de liefde voor zijn vaderland is onverminderd groot.Tijdens de Perzische Avond vertelt hij over de Perzische lente, met al zijn schoonheid en mystiek. Hij wordt geïnterviewd door schrijver en rasverteller Douwe Kootstra. Maar er worden ook hapjes geserveerd, gedichten van Perzische schrijvers voorgedragen en er is muziek.

De avond valt bijna samen met het Perzisch Nieuwjaar, wat in Iran ´Noroez´ heet. Nieuwjaar symboliseert in de westerse wereld een nieuw begin. Exact dezelfde betekenis heeft Noroez in Iran, maar dat wordt rond de eerste lentedag gevierd. Enkele weken voor het feest kondigt Hadji Firoez het nieuwe jaar aan. Deze zwart geschminkte boodschapper heeft wat weg van onze Zwarte Piet.

Op de laatste woensdag voor het nieuwe jaar viert iedereen met elkaar feest en springt men over vuur heen. Dit wordt gedaan om de negativiteit van het voorafgaande jaar af te sluiten. Tijdens de Noroez vind je in de huizen van Iraniërs de Haft Sin: de zeven s´en. Volgens de Iraanse traditie moeten er zeven soorten voedsel of drinken in huis zijn die in het Farsi met de letter S beginnen, zoals Sendzjed (gedroogd fruit van de lotusboom), Sir (knoflook) en Somaq (bessen). Elk soort staat symbool voor een eigenschap. Daarnaast wordt ook andere symbolische voorwerpen in huis neergezet, zoals kaarsen, een goudvis en geschilderde eieren (voor de vruchtbaarheid). Op de dertiende en laatste dag van het feest gaat iedereen met de hele familie naar buiten om te picknicken. Ook wordt op deze dag door veel mensen een wens gedaan. Ze knopen kattengras aan elkaar en gooien dit vervolgens in open water om hun wens uit te laten komen.