Zaterdag 10 November t/m Zondag 6 Januari - Iepen Doarp - Audiovisuele expositie over Feanwâldsterwâl

Iepen Doarp Water Iependoarp cafe

 

Iepen Doar(p), het project dat eerder dit jaar online en op radio en televisie bij Omrop Fryslân 129 portretten van alle inwoners uit Feanwâldsterwâl publiceerde, presenteert op zaterdag 10 november in De Schierstins in Feanwâlden een 272-pagina’s tellend fotoboek.

Deze boekpresentatie is tevens het startsein voor een audiovisuele expositie op dezelfde locatie. Op de expositie, samengesteld door Aukje Litjens, zijn foto’s en audiofragmenten uit Iepen Doar(p) terug te horen en zijn diverse attributen uit het dorp te zien. Ook worden historische foto’s en schilderijen van het dorp geëxposeerd.

De beelden in het Iepen Doar(p)-fotoboek zijn gemaakt door de fotografen Tryntsje Nauta en Marieke Kijk in de Vegte. De verhalen zijn vastgelegd door Hester Heite, Sippy Tigchelaar en Sjoerd Litjens.

Het Iepen Doar(p)-fotoboek, vormgegeven door Jelle Post, is verkrijgbaar via www.iependoarp.eu, De Schierstins in Feanwâlden en verschillende boekverkooppunten in Friesland.

Het multimediale project Iepen Doar(p) - Feanwâldsterwâl, onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018, is online vanuit 73 verschillende landen gevolgd en kreeg lokale, regionale, nationale en internationale media-aandacht.

Op de website www.iependoarp.eu zijn alle 129 audiovisuele portretten terug te zien en luisteren. Het Fries Historische en Letterkundig Centrum Tresoar zal de toegankelijkheid van het project voor toekomstige generaties waarborgen. Beelden van Iepen Doar(p) waren in de maand oktober zien bij fotofestival Fryslân Foto. Het project is onderdeel van een multimediale installatie van Leeuwarden-Fryslân 2018 die terug te vinden is op het Noordelijk filmfestival (5-11 november) en Explore the North, het festival dat op 22-24 november het einde van het culturele jaar 2018 markeert.

 

Zaterdag 19 Januari - Poppenspel ‘De tút fan Katryntsje’

Otto van der Mieden

Unieke poppenvoorstelling in Schierstins voor blinden en zienden.

Poppentheater is een lust voor het oog. Maar wat als je blind of slechtziend bent? Otto van der Mieden uit het Gelderse Vorchten bedacht een voor Friesland unieke oplossing met de poppenvoorstelling ‘De tút fan Katryntsje’.

Otto van der Mieden is de speler van dit klassieke poppenspel en Haye Bijlstra spreekt de Friese versie uit van dit verhaal. Rond de poppenvoorstelling speelt een strijkkwartet uit het Fries Kamerorkest de compositie ‘De dans van de blinde bedelaars’ van de Italiaan Luigi Boccherini (ca. 1780).

‘De tút fan Katryntsje’ wordt gespeeld in de zaal waar ook een expositie is voor blinden, zienden en slechtzienden: ‘Een kijkje in de poppenkast’. Ook de middag van de voorstelling is deze tentoonstelling te zien, te voelen, te beluisteren en te ruiken (zie verder bij wisselexposities). En uiteraard zijn de poppen waarmee Van der Mieden speelt, ook aan te raken en te voelen.

Otto van der Mieden is oprichter en directeur-conservator van het Poppenspe(e)lmuseum in Vorchten.

Website: Poppenspelmuseumbibliotheek.

 

 

Zaterdag 12 Januari t/m Zondag 27 Januari

Expositie voor blinden, slechtzienden en zienden: ‘Kijkje in de poppenkast’

Otto van der MiedenOtto van der Mieden

 

 

‘Kijkje in de Poppenkast’ is een unieke poppenexpositie voor blinden en zienden in de Schierstins. De beweeglijke en kleurrijke poppentheaterwereld is een lust voor het oog. Maar wat als je blind of slechtziend bent? Otto van der Mieden uit het Gelderse Vorchten bedacht een voor Friesland unieke oplossing met de expositie ‘Een kijkje in de poppenkast’ en de poppenvoorstelling ‘De tút fan Katryntsje’ (zie bij ‘programma’ op deze website).

Otto van der Mieden heeft in Vorchten al enige tientallen jaren het Poppenspe(e)lmuseum. In een museum moet je meestal afblijven van de tentoongestelde kunstwerken en andere voorwerpen. Niet aankomen, is daar het bevel. Maar het motto van Van der Mieden is ‘Aanraken!’ De expositie is ook voor mensen die goed zien, want zij kunnen met behulp van een masker ervaren hoe het is om het licht in de ogen te missen.

Op een heel gevarieerde manier kunnen de bezoekers horen, voelen en proeven. Want op de expositie zijn poppen waar muziek uit komt, als je er aan trekt. Er liggen brailleboeken en tactiele boeken. Dat laatste betekent boeken met structuur en voelbare lijnen. Er zijn filmpjes voor slechtzienden. Een clownspak met geuren in de kraag, en nog veel meer is er om de zintuigen mee te prikkelen. Speciaal voor Friesland presenteerde Van der Mieden onlangs een Friestalige uitgave van ‘De kus van Katrijntje’, een boek dat je kunt lezen, horen, voelen en ruiken. ‘De tút fan Katryntsje maakt uiteraard deel uit van deze (reizende) expositie.

Inlichtingen Otto van der Mieden: 0578 - 56 02 39, of 0578 - 63 13 29.
Website: Poppenspelmuseumbibliotheek

 

Zondag 10 Februari - Concert Two of a Kind met cello’s: klassiek op zondagmiddag

Gerard & Compagnie

Het cello-duo Two of a Kind speelt in de 18e-eeuwse zaal van De Schierstins.

Het is misschien wel de eerste keer ooit dat een duo van twee cellisten in de Schierstins optreedt. Er zijn redelijk wat muziekstukken voor twee cello’s geschreven, maar het gebeurt niet vaak dat deze muziek wordt gespeeld. Maar de twee ‘Two of a kind’-leden Hanne Steffers uit Utrecht en Sebastiaan van den Bergh uit Leiden houden wel van uitdagingen. Ze brengen werken van Jacques Offenbach, Johann Sebastian Bach en David Popper. Het repertoire van cello-duo’s biedt volgens Hanne en Sebastiaan verrassend veel mogelijkheden, of het nu gaat om het moderne klassieke werk of oude composities. Hanne en Sebastiaan houden ook van bijzondere concertlocaties. Daarom gaan ze behalve in bijvoorbeeld Museum De Buitenplaats in Eelde en op landgoed Vilsteren aan de Overijsselse Vecht nu ook in de Schierstins optreden.

Hanne Steffers heeft haar jeugd in het Noorden doorgebracht. Als meisje kreeg ze een plek als celliste in het Jeugd Symfonie Orkest Drenthe. Later trad ze op in het Groot Entree Orkest. Net als Sebastiaan van den Bergh studeerde ze in 2016 af aan het conservatorium. De laatste is geboren in Milaan, maar studeerde aan conservatoria in Amsterdam en Rotterdam. Sinds 2016 vormt hij met Hanne Steffers het duo ‘Two of a kind’.
Zie ook Hanne Steffers en Sebastiaan van den Bergh

Wat de componisten betreft: Jacques Offenbach (1819-1880) schreef opera’s en operettes, hoewel hij dat laatste woord nooit gebruikte. Hij woonde in Frankrijk, maar is van Duits-Joodse afkomst. Behalve componist was hij ook cellist. David Popper (1843 – 1913) was een Boheems cellist en componist. .Hij werd geboren in Praag waar hij aan het conservatorium studeerde. In 1872 maakte hij zijn debuut in Wenen waarna hij de eerste cellist van de Weense Staatsopera werd. De Duitser Johann Sebastian Bach is alom bekend, met name van zijn Mattheüspassion.

 

Dinsdag 19 Februari - Kindervoorstelling ‘Atuk de jonge Eskimo’

Gerard & Compagnie

Op de dinsdag van de krokusvakantie brengt Poppentheater Anansi een mooi kinderprogramma:  ‘Atuk, de jonge Eskimo’. Bij ‘Atuk, de jonge Eskimo’ gaat het om een jongetje die graag met de grote mannen mee wil om te gaan jagen. Maar hij is nog te jong. Gelukkig heeft hij een hondje. Hij mag ook alvast leren om met pijl en boog om te gaan. En hoe kan een bloem zijn vriendje worden?

De thema’s van deze tafelpoppenvoorstelling zijn ‘opgroeien’ en ‘doorzetten’. Er is ook nog muziek bij, want naast poppenspeelster Gitta Lichthart komt ook Jan Ament mee, met verschillende, zelfgemaakte muziekinstrumenten, zoals een symbaal en melodieus slagwerk.

Poppentheater Anansi is het theaterbureau van Gitta Lichthart. Zij heeft reeds verschillende voorstellingen uitgevoerd in de Schierstins, waaronder ‘De Drie Biggetjes’ en Jan Klaassen. Ze geeft ook voorstellingen aan huis in haar woning en huistheater in Lippenhuizen. Meer informatie:  Poppentheater Anansi

De voorstelling is voor kinderen vanaf 4 jaar; ouders of pakes en beppes zijn ook welkom.