Zaterdag 2 Februari t/m Zondag 17 Maart - Expositie Mens/Beeld

De mens staat centraal op de expositie ‘Mens/Beeld’ van Herma van Wijk en Jaap te Kiefte. De beide kunstenaars kennen elkaar van de Utrechtse plaats Doorn, waar Te Kiefte nog steeds woont. Van Wijk woont inmiddels al weer jaren in Noardburgum. Zij mag graag experimenteren en werkt met uiteenlopende materialen en technieken. In de Schierstins toont zij grafiek, tekeningen en mixed media. Te Kiefte is bekend om zijn beelden van mensen. Hij maakte onder andere een beeld van de schrijver Simon Vestdijk. Een kleiner exemplaar uit het Hannemahuis in Harlingen is voor deze expositie uitgeleend aan de Schierstins.

Bij Herma van Wijk (Schiedam, 1945) is het onderwerp bijna altijd de mens. Het naakte lichaam, en vooral de rug, is een geliefkoosd thema bij haar. De rug heeft veel te vertellen en kan zowel kracht als kwetsbaarheid uitdrukken”, verklaart de Noardburgumse. Zij heeft aan de Academies voor Beeldende Kunsten in Arnhem en Utrecht gestudeerd. Van Wijk heeft veel gewerkt met oilbar, een olieverf in vaste vorm, en met stabilotone, een dik en vet aquarelpotlood. Met beide kun je tekenen en schilderen tegelijk. De laatste tijd is ze veel bezig met houtskool, ”een heerlijk materiaal”. Op grafisch gebied werkt ze met karton- en acryldruk, een soort droge naald-etstechniek. Dat werk is veel abstracter.

 

 

Te Kiefte (Winterswijk, 1948) heeft dertig jaar in het onderwijs gewerkt, na te zijn opgeleid als tekenleraar in Amsterdam. Hij volgde verder verschillende kunstcursussen. Hij beeldhouwt en tekent naar model. Zijn beelden van mensen zijn bijna nooit bedoeld als portret van een bepaald persoon. Via de menselijke figuur wil hij abstracte begrippen uitbeelden. Hij komt daarbij vaak uit bij thema’s uit de klassieke mythologie. Menselijke emoties en eigenschappen komen in het beeld in gepersonifieerde vorm terug.

 

 

Te Kiefte laat ook een aantal kleine olieverfschilderijen zien van het ‘onbekende’ New York.