Zaterdag 23 Maart t/m Zondag 5 Mei - Expositie ‘Noord-Oost Fryslân in inkt en verf van Halbersma

 

Dé man die in deze tijd het landschap van Noord-Oost Fryslân vastlegt in inkt en verf is Rein Halbersma. Met verschillende technieken beeldt hij de kleistreek met zijn terpdorpen en boerderijen, de moerassige streken en de parken rond states uit.

Zelf is de beeldend kunstenaar uit Kollum op diverse zaterdag- óf zondagen aanwezig: zondag 31 maart, zaterdag 6 april, tijdens het Museumweekend van zaterdag 13 en zondag 14 april, zondag 28 april en zaterdag 4 mei.

Rein Halbersma (1949) is momenteel vooral bekend van de tekeningen en schilderijen die in het Nieuwsblad Noord-Oost Friesland verschijnen. Zijn kunstwerken spreken de mensen aan door zijn herkenbaarheid en de trefzeker, snel neergezette landschappen. Eerder oogstte hij waardering om zijn schilderijen van koeien en paarden.

De beeldend kunstenaar is opgegroeid in Wanswerd aan de Streek (nu: Burdaard). Vanaf 1979 volgde hij schildercursussen bij onder anderen Peter van Houten. Door veel kijken, observeren, en het uitproberen van diverse technieken is hij een veelzijdig kunstenaar geworden. Wandelend, fietsend of rijdend in de auto beklijven beelden op zijn netvlies: weerbarstige kleilandschappen, die ene koe in de groep, een fluweelzachte neus naast weerbarstige manen van een Belgische trekpaard. Of kale bomen in het tegenlicht. Halbersma wil intuïtief en gevoelsmatig zo dicht mogelijk bij zijn onderwerp komen. Zo zegt hij: "Bij dieren gaat het niet om de aaibaarheid, maar om de lichaamstaal, de uitdrukking in de ogen of de jeuk aan de huid.”

Zijn tekeningen van landschappen zijn van sepia of gewassen inkt en verder maakt hij olieverfschilderijen, aquarellen, en pasteltekeningen. Behalve landschappen en vee heeft hij ook fraaie portretten gemaakt en beeldt hij havens en schepen uit. Meer recent leefde hij zich uit bij de aanleg van de nieuwe autoverbinding van Noord-Oost Fryslân, de Centrale As. De tentoonstelling toont een grote diversiteit van zijn werk.