Zondag 12 Mei t/m Zondag 30 Juni - Expositie ‘Verbinding’ - Sieraden van Hennie Broers en etsen van Heine Noordstra

 

De Leeuwarder zilverkunstenares Hennie Broers en graficus Heine Noordstra uit Mûnein brengen beiden nieuw werk, waaronder ‘DichterBij Zilver’ waarin Hennie Broers de verbinding tussen zilver en poëzie tot uitdrukking brengt. Heine Noordstra beweegt zich in zijn nieuwe werk op het gebied van Lijn, Vlak en Natuur als uitdrukkingsvorm.

Hennie Broers behaalde in 2015 en 2018 haar Amerikaanse Masters voor het werken met duurzaam zilver. Ze is hiermee de eerste in Friesland, een van de weinigen in Nederland en het tekent haar betrokkenheid bij de oorsprong van haar inspiratie: de natuur. Een uitstapje naar duurzaam brons bracht haar dit jaar de Europese eerste prijs voor haar beeldje Freia.

Naast de natuur drukken ook ingrijpende gebeurtenissen en uitzonderlijke menselijke prestaties hun stempel op haar objecten en sieraden. Het beeld Fragilidade (breekbaarheid) bijvoorbeeld is een herinnering aan de ramp met de MH17 en werd voor het eerst tentoongesteld in het Museum voor Beeld & Geluid in Hilversum. De intentie van elk van haar objecten is een, soms letterlijke, verbinding tot stand te brengen tussen object en drager, en eventueel de schenker, en om emoties op te roepen, te versterken of aan te wakkeren.

Heine Noordstra is graficus. Het getoonde werk bestaat grotendeels uit etsen. De oude etstechniek combineert hij regelmatig met materiaal/reliëfdruk. Het experiment, met name bij zijn landschappelijke werken, maakt daar onlosmakelijk deel van uit, net als het zoeken naar relatiepatronen met landschap, omgeving en architectuur.

Zelf zegt hij er dit van:  "Het gaat in mijn werk om het spirituele en de zintuiglijke beleving. Gevoelens transformeren en harmoniseren naar monumentale beeldstructuur.”  De niet direct zichtbare werkelijkheid geef ik weer in verstilde harmonieën. Je kunt mijn werk karakteriseren als bewegend tussen abstract/expressionisme en constructivisme." In de natuur om ons heen vinden het werk van Hennie Broers en mijn werk hun beider oorsprong en verbinding: we vinden er universele gevoelselementen, vertaald in lijnen en vlakken, in een diep verlangen naar compositie en schoonheid. Hennie vertaalt dat in zilver, niet zelden in combinatie met organische materialen zoals edelsteen, ebbehout en naalden van het Afrikaanse stekelvarken.