Zaterdag 14 September t/m Zondag 3 November - Schilderijen van 1945-1991 uit de collectie-Monasch Russisch-Oekraïens sociaal realisme

Jacques Monasch toont een deel van zijn collectie sociaal-realistische en impressionistische kunst uit Oekraïne en Rusland uit de periode 1945-1991.

Het sociaal of socialistisch realisme was de heersende en van boven opgelegde kunststroming tijdens het communistisch regime in Oekraïne en Rusland vanaf beginjaren ’30 van de vorige eeuw. Stoere arbeiders, blozende kolchozmeisjes bezig met de oogst, fabrieken, moderne vervoersmiddelen en sport- en oorlogshelden waren bekende onderwerpen. Het communistische arbeidersideaal moest getoond worden. Diverse kunstenaars zochten ook de grenzen van deze stijl op. Een impressionistische stijl was ook toegestaan, zolang de verheffing van de arbeider en het communistische ideaal maar niet in het geding kwamen. Deze generatie kunstenaars schilderde in de sociaal-realistische traditie van Ilya Repin, de grootmeester van de Russische schilderkunst uit de 19e eeuw. ,,Een groot aantal schilderijen in deze expositie zal daarvan getuigen”, aldus Jacques Monasch.

Jacques Monasch kwam in de jaren ’90 als zelfstandig politiek adviseur in de landen van de voormalige Sowjet-Unie terecht en raakte gefascineerd door de arbeiderskunst. Hij begon te verzamelen en opende galerieën in Moskou en Amsterdam. Landelijk kreeg hij bekendheid als Tweede Kamerlid (2000-2017), waardoor zijn kunstactiviteiten op een laag pitje stonden.

Sindsdien heeft hij de handel in kunst weer opgepakt en galerieën geopend in Amsterdam en Brussel: Monasch Fine Art. In de Schierstins laat Monasch louter sociaal-realistisch en impressionistisch werk uit de periode 1945-1991 uit Rusland en Oekraïne zien, zoals van Konstantin Litvin en Marina Lelchuk-Minskaya.

De Schierstins besteed ook aandacht aan Theun de Vries in de Theun de Vries-keamer. Deze in Feanwâlden geboren schrijver was lange tijd lid van de Communistische Partij Nederland (CPN). Door zijn reizen naar het Oostblok kende hij de sociaal-realistische kunst en literatuur goed. Zie verder www.artmonasch.com.