Zaterdag 19 Oktober - Concert Badalian Quartet speelt Russische componisten te midden van Russisch-Oekraïense schilderijen (klassiek)

Rusland staat centraal op het concert van het Badalian Quartet. Het strijkkwartet onder leiding van de Russische Anna Baladian speelt werken van de Russische componisten Tsjaikovski, Borodin en Glazoenov en dat te midden van veel schilderijen uit Rusland en Oekraïne.

Deze expositie van kunst uit het communistische tijdperk is uit de collectie van oud-Kamerlid Jacques Monasch. Aanleiding om een avond met Russische muziek te organiseren.

Het strijkkwartet bestaat behalve uit violiste Anna Badalian uit violiste Anneke Volbeda, altviolist Leendert van der Zeep en celliste Greet Kooi. Ze gaan het 2e strijkkwartet van Borodin spelen, nog een strijkkwartet van Tsjaikovski en een werk van Glazoenov. Het ensemble is in 2014 opgericht op initiatief van Anneke Volbeda. Van de strijkkwartet leden wonen er twee in Noord-Oost Friesland.

Anna Badalian. geboren te Sint Petersburg, studeerde voor docerend musicus aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Sinds 2013 is Anna plaatsvervangend concertmeester bij het orkest van Stichting Ars Musica en viooldocent in Utrecht.

Anneke Volbeda is viool- en altviooldocente. Zij studeerde aan het conservatorium te Groningen. Naast haar lespraktijk geeft Anneke ook regelmatig concerten met het Trio Concordante, net als Greet Kooi. Laatstgenoemde studeerde cello aan hetzelfde conservatorium. Greet was tot 2011 werkzaam als cellodocente. Sindsdien heeft zij haar interesse voor de barokcello weer opgepakt en geeft zij regelmatig optredens met het barokensemble Florilegium Pelargonium.

Leendert van der Zeep studeerde af als werktuigbouwkundige, maar kon geen baan in die richting krijgen. Tijdens een proefspeeldag van het Frysk Orkest kreeg Leendert een vaste baan aangeboden als altviolist. Hij studeerde af in 1985 aan de Muziek Pedagogische Academie te Leeuwarden. Hij was onder andere violist bij het Frysk Orkest en het Noord-Nederlands Orkest.

De drie componisten Borodin, Glazunov en Tsjaikovski leefden ruwweg in de tweede helft van de 19e eeuw. Alexander Glazoenov (1865-1936) maakte met Rimski-Korsakov enkele onvoltooide werken van Borodin af. Alexander Borodin (1833-1887) genoot internationale bekendheid als professor in de chemie. Muziek bleef altijd zijn tweede passie. Een veel uitgevoerd stuk kamermuziek van hem is het Strijkkwartet 2 uit 1881. Vooral het derde deel Nocturne is bekend. Het kan omschreven worden als een liefdesduet, waarin de cellopartij Borodin vertegenwoordigt, terwijl de eerste viool zijn echtgenote voorstelt. Pjotr Iljits Tsjaikovski (1840-1893) geldt als een van de grootste componisten in de tijd van de Hoogromantiek. Hij werd beroemd door zijn balletmuziek Het Zwanenmeer en de Notenkraker. Zijn werken zijn geliefd vanwege de zeer welluidende orkestratie en rijkdom aan melodieën.