Zaterdag 30 November - Reünie-concert Yetris (folk)

Het laatste optreden in de serie reünie-concerten van de legendarische folkgroep Yetris. 

De Friese folkgroep Yetris speelde in de 70’er en 80’er jaren de sterren van de hemel. Als een klassieke Fryske folkband speelden ze muziek op teksten van Roel Slofstra en andere Friese dichters en schrijvers. Ze maakten in 1980 onder andere de elpee De Histoarje fan Eije Wijkstra.

Nu Roel Slofstra dit jaar zijn 80e verjaardag heeft gevierd, heeft de vijfhoofdige band een serie reünie-concerten gegeven op diverse locaties in Fryslân. Daarbij hoort het publiek een aantal mooie nummers dat ze destijds gespeeld en gezongen hebben.

Yetris – in het Nederlands ‘nog eens’ – bestaat behalve uit Roel Slofstra (zang, harp, mandoline) uit Geppie Haarsma (zang, concertina en accordeon), Alco Hoogcarspel (zang, viool, mandoline, mandola) en Hans Kerkhoven (zang, gitaar, mandoline).

Roel Slofstra (Zwartemeer, 19 februari 1939) is een Friese zanger/gitarist. Hij was de eerste Friese zanger die zichzelf begeleidde op de gitaar en is de voorloper van de huidige generatie troubadours. Zijn eerste elpee droeg de titel ‘In spyltuech bin ik’ (1969) en zijn laatste cd werd uitgebracht onder de titel ‘De Skepping’ (2015).

Geppy Haarsma, geboren te Weidum, behaalde in 1977 haar acte B voor accordeon aan de Muziek Pedagogische Academie te Leeuwarden. Vervolgens ging zij naar Kopenhagen om bij de accordeonvirtuoos en -pedagoog Mogens Elegaard haar accordeonspel te vervolmaken. Ze is en was op diverse muzikale terreinen actief, zoals solorecitals, begeleiding bij toneel en cabaret, solo’s met diverse orkesten zoals met het Frysk Orkest.

Alco Hoogcarspel en Hans Kerkhoven zijn actief (geweest) in verschillende muziekgroepen, waaronder de Amerikaanse folkgroep Gerard & Compagnie.