Zaterdag 13 Juni t/m Zondag 30 Augustus - Kunstexpositie ‘Friesland aan het water’ uit de Freark v.d. Bij-collectie

 

Deze zomer zijn een groot aantal Friese landschapsschilderijen en stadsgezichten te bezichtigen uit de 20e eeuw met als thema ‘Friesland aan het Water’. Het gaat om een deel van de Freark van der Bij-collectie.

Het water heeft altijd een grote aantrekkingskracht op beeldend kunstenaars uitgeoefend. Het lijnenspel van schepen in havens, de steeds in tinten veranderende kust en een idyllische stadsgracht, de Nederlandse kunstschilders hebben ze talloze keren uitgebeeld. Dat geldt niet minder voor de kunstenaars in Friesland.

Op de expositie zijn de ‘Skûtsjes’ van Meinte Walta en het prachtige Grootdiep in hartje Dokkum van Gosse Koopmans enkele typisch Friese schilderijen. Ook de Friese meren en plassen komen aan bod. De Deelen van Jeannette Heman is daar een voorbeeld van.

Er hangen realistische en impressionistische landschappen uit de eerste helft van de 20e eeuw, zoals een boerderij aan het water bij Gou van Andries van der Sloot en de Dwarsfeart in Drachten van Ids Wiersma. Daar tegenover staan vrijwel abstracte, expressionistische werken zoals de kleurrijke Noordzee van Simon Lassche en Haven van Eddy Sikma uit naoorlogse periodes. De meeste kunstwerken zijn olieverfschilderijen, maar er worden op de expositie ook andere technieken getoond, zoals een drieluik etsen van Reinder Homan.

Vaartuigen zijn ook geschilderd door Jan Frearks van der Bij (Zandzuiger) en Wigle Engelsma (Scheepshelling). Van deze kunstenaar zijn ook de twee enige beelden op de expositie, die zeilschepen verbeelden, gemaakt van oud gereedschap en een schaats. De zeekust en het Wad zijn verder verbeeld door door respectievelijk Abe Gerlsma en Jentje Popma.

Freark van der Bij, zoon van de expressionistische kunstschilder Jan Frearks van der Bij, leent regelmatig werk uit aan Friese musea, zoals Museum Belvédère in Heerenveen. Een deel van de collectie is te koop.