Zaterdag 5 September t/m Zaterdag 24 Oktober - Expositie Ongezien conceptuele fotografie van Rob Blanken

 

Foto’s van Rob Blanken waren onlangs genomineerd voor Nederlands grootste natuurfotowedstrijd: de Wereldnatuurfonds Frans Lanting Photo Award. Hij won de prijs niet, maar drie foto’s van hem kwamen wel in het jaarboek van het Wereldnatuurfonds terecht. Ook de vaste expositie ‘Het Laatste Torenkasteel van Friesland’ en de Theun de Vrieskeamer over de gelijknamige auteur zijn dan te bezichtigen.

Onlangs rondde Rob Blanken het project ‘Kwetsbaar’ af. Daarbij fotografeerde hij (dode) insecten. Zijn beeldverhalen zijn ook een waarschuwing tegen het gebruik van insecticiden. Naast insecten boeien vogels hem enorm, wat te zien is aan vele bijzondere foto’s.

Blanken: ,,De meeste natuurfotografen proberen de schoonheid van dieren, planten of het landschap zo mooi mogelijk vast te leggen. Natuurlijk ben ik ook op die manier met deze prachtige hobby begonnen maar na verloop van tijd ontstond de behoefte van dat pad af te wijken. Het is nu meer mijn doel om foto’s te maken met een onderliggend verhaal en dat het liefst in een eigen stijl en vaak in de vorm van langer lopende projecten.”

,,Door cursussen, workshops, fotoreizen en het werk van anderen te bestuderen lukt dat steeds beter. Grafische beelden, afwijkende belichtingen, ongewone standpunten en zwart-wit fotografie zijn steeds meer het kenmerk geworden van mijn werk.” Daarom gaat het bij zijn foto’s om conceptuele fotografie.

De uitdaging van de fotograaf uit Feanwâlden is: ,,Is het mogelijk het ongeziene zichtbaar en misschien zelfs voelbaar te maken?” Vandaar de titel van zijn expositie: ‘Ongezien’.