Vrijdag 1 Oktober - ´Wat een verbeelding! Ontmoetingen met de hoogbejaarde Theun de Vries´ - door Alpita de Jong.

Over de grote verbeeldingskracht van de Theun de Vries gaat de eerstvolgende lezing door Letterkundige en schrijfster Alpita de Jong georganiseerd door het Theun de Vries Genootschap.

De lezing heet dan ook ´Wat een verbeelding! Ontmoetingen met de hoogbejaarde Theun de Vries´.

Theun de Vries was al in de negentig toen letterkundige en schrijfster Alpita de Jong hem persoonlijk leerde kennen. Dat De Vries als schrijver en vertaler beschikte over de nodige verbeeldingskracht, spreekt voor zich. Maar die verbeeldingskracht bleek even belangrijk toen hij ouder werd en niet meer kon schrijven. Alpita de Jong, onder meer biograaf van Joost Hiddes Halbertsma, gaat in haar lezing in op wat Theun de Vries op hoge leeftijd vertelde en wat hij liet zien van zijn verbeeldingskracht.

Alpita (Aaltje Pietertje) de Jong werd in 1962 geboren in Groningen, de thuistaal was Fries. Toen ze zes jaar was, verhuisde het gezin naar Voorschoten. Ze studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Algemene Literatuurwetenschap in Leiden en volgde daarna een aanvullend programma Italiaanse Taal– en Letterkunde. Vanaf 1998 schrijft Alpita de Jong over Fries literaire onderwerpen. In 2000 publiceerde ze een bloemlezing van negen Italiaanse verhalen in het Fries, en in datzelfde jaar verscheen de grote historische prozabloemlezing Fries stamboek. 500 jaar proza uit Friesland, vertaald in het Nederlands.

In 2003 was Alpita de Jong lid van de adviescommissie voor de Gysbert Japicxpriis. Vanaf 2000 maakte ze deel uit van verschillende literaire adviescommissies. Ze was werkzaam als docent Friese letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de UvA en promoveerde daar in 2009 op een proefschrift over de Europese wetenschappelijke contacten van 19e-eeuwse Friese taalkundige en schrijver Joast Hiddes Halbertsma. Naast het schrijven van biografisch werk is Alpita de Jong vertaalster en schrijvend medewerker voor verschillende letterkundige instellingen. In 2018 publiceerde ze over Halbertsma een lijvige biografie.

Zie ook de website alpitadejong.nl.

 

Zaterdag 25 September - Concert Mellow Swing Jazz Trio

 

Het Mellow Swing Jazztrio speelt beroemde jazz standards en bossanova's in ritmes van uptempo tot lazy-swing en mooie ballads. Maar het trio speelt ook pop-gerelateerde songs in een ‘jazzy’ stijl, zoals van Sting, Elvis Presley en Stevie Wonder. De unieke klankmix van gitaar en saxofoon, ondersteund door een vloeiende ‘bassline’, zorgt voor een prachtig open geluid waardoor de melodie en improvisatie goed tot hun recht komen en het prettig is om naar te luisteren.

Het trio bestaat uit Joan Krukkert (contrabas), Peter Swart (saxofoons) en Mar Weber (gitaar). Deze keer is ook zangeres Inge Alberts van de partij. Zij stond net als Peter Swart al een paar keer eerder op het podium van de Schierstins met het Quatre Tickets de Swing. Haar prachtige stem was toen te horen in met name Franse chansons, maar kan ook goed overweg met het Engels en Italiaans. Alberts en Swart komen beiden uit Twente.

 

Zaterdag 11 en Zondag 12 September - Open Monumentendagen met rondleidingen

Op deze dagen vertelt een gids de bezoekers over de rijke historie van de stins. De rondleidingen zijn gratis. In De Schierstins is een expositie over ‘Het Laatste Friese Torenkasteel’ ofwel de stins en over de schrijver Theun de Vries te bezichtigen.

En er is de prachtige wisselexpositie ´Lân en Tiid´ met schilderijen van Doet Boersma en fotocollages van Janna van der Meer. Zij hebben het cyclische in de natuur vastgelegd.

De stins zelf dateert van ongeveer 1300. Het is de enige torenstins of torenkasteel die overgebleven is in Noord-Nederland. Over dit gebouw is een boeiende animatiefilm te zien, geschikt voor jong en oud. Bovendien zijn er archeologische voorwerpen te bezichtigen, die gevonden zijn op voormalige stinsterreinen in Fryslân en Groningen. Ook is er aandacht voor de kloostertijd, de tijd dat de elite hier woonde, de stinzenplanten en de de legendarische postkantoorhouder Musch. Van Gewest tot Gewest maakte een boeiend filmpje over de heropening van de Schierstins in 1965.

 

Zaterdag 28 Augustus - Brommels wandeltocht 10 en 20 km via nieuw pad.

De Schierstins sluit zich opnieuw aan bij het jaarlijkse Brommelsfestijn aan door twee wandeltochten – 10 en 20 km. – te organiseren naar zoekplekken voor brommels, ofwel bramen/toarnbeien.

De routes gaan onder anderen door het prachtige moerasgebied De Houtwiel, waar een nieuw wandelpad vanaf het dorp is aangelegd. Misschien komen de wandelaars zelfs Schotse Hooglanders tegen. Bij de Valom zijn een paar weilanden waar de deelnemers brommels kunnen plukken. Halverwege is een plek waar eventueel een consumptie kan worden besteld.
Ook de 10 km. route is via het nieuwe wandeltraject door het Houtwiel.

Overige informatie is te vinden bij Brommelsfestijn.

 
 

Zaterdag 21 Augustus - Theun de Vriesboekendag - boekenmarkt en taxaties.

 

Tijdens de Theun de Vriesboekendag organiseert De Schierstins deze keer weer taxaties voor diverse voorwerpen van de prehistorie t/m de 20e eeuw en uiteraard boeken.

De taxaties zijn van 10.00-15.00 uur door allrounder Lútzen Haak en archeoloog drs. Evert Kramer. Bovendien vertellen goede vertellers, Douwe Kootstra en Gerda van der Wijk, beurtelings een of meer mooie verhalen. Ook is er muziek van Lucky Clarinets onder leiding van Luc Feikens.

Bijzonder deze keer is de tekenwandeltocht van Doet Boersma. Vanaf 9.30 tot 12.00 uur kunnen deelnemers onderweg tekenen onder begeleiding van deze zeer ervaren en kundige beeldend kunstenaar. Opgave bij de Schierstins Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel: 0511-472937 of bij Keunstakademy Fryslân Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 058-2136542 (eigen materiaal of voor € 7,50 een schetsboek met stevig kaft A5 en materiaalpakket gebruiken). De tekenkuier is hooguit 1,5 km lang; je staat meer stil te tekenen. Zelf licht stoeltje meenemen om op te tekenen.

Tegelijkertijd houdt Doet Boersma samen met fotograaf Janna van der Meer een expositie in De Schierstins, onder de titel ´Lân en Tiid´. Doet Boersma toont schilderijen uit de serie ´Fruchtbere Ierde´, Janna van der Meer laat foto´s zien uit het thema ´Fee, Lân en Ferbining´. Kortom, deze tentoonstelling beeldt het cyclische van de natuur uit in verf en fotocollages.

Bezoekers kunnen verder de volgende exposities bekijken: het historische ‘Het Laatste Friese torenkasteel’ en de Theun de Vrieskeamer. De organisatie van deze dag is in handen van het Vergeet-mij-nietje, het Theun de Vries Genootschap en Stichting De Schierstins.