Zondag 14 November - Concert Ivoriana Trio (NNO)

Ivoriana Trio

Met werken van o.a. Rossini, Donizzetti en Glinka

De musici Hanka Clout (klarinet), Marijke Zijlstra (fagot) en pianist Martijn Willers spelen werken van o.a. Rossini, Donizetti en Glinka. De Italiaanse componisten Gioachino Antonio Rossini en Gaetano Domenico Maria Donizetti  waren net als de uit Rusland afkomstige Michail Ivanovitsj Glinka componisten uit de eerste helft van de 19e eeuw. In die tijd werden er vele opera´s geschreven en uitgevoerd. Rossini en Donizetti werkten het tweede deel van hun leven in Frankrijk. Glinka was de eerste die opera´s componeerde met Russische thema´s. Maar alle drie maakten ook werken voor (kamer)orkesten, zoals een Trio voor fluit, fagot en piano in F (Donizetti), een Fantaisie in Es voor klarinet en piano (1829, Rossini) en Trio pathétique in d-klein, voor piano, klarinet en fagot (1832, Glinka)

Marijke Zijlstra (1986) begon op haar tiende met fagot spelen. Haar studie startte ze aan het conservatorium in Groningen, maar ze stapte na twee jaar over naar het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daar rondde ze in 2011 de masteropleiding af. Marijke valt regelmatig in bij orkesten en ensembles, zoals het Nederlands Kamer Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble. Ook maakt ze deel uit van het Amsterdam Wind Quintet. Sinds 2014 is Marijke als fagottiste verbonden aan het Noord Nederlands Orkest.

Hanka Clout (1981, Heerlen) is klarinettist van het Noord Nederlands Orkest. Ze remplaçeert bij diverse orkesten. Daarnaast maakt ze deel uit van het Amsterdam Wind Quintet en Het Zwols Collectief en is zij klarinet- en pianodocent. Op vijfjarige leeftijd kreeg Hanka haar eerste pianolessen van haar moeder, Yvonne Stachowska. Hanka sloot haar studies aan het conservatorium af met een negen: piano in 2001, klarinet in 2005 en in 2007. Zij werkte in diverse orkesten onder anderen samen met dirigenten als Frans Brüggen, Jaap van Zweden en Reinbert de Leeuw. Hanka speelt naast klarinet en piano ook bassethoorn. Martijn Willers is een veelzijdige Nederlandse pianist. Zijn hart ligt bij de kamermuziek, wat blijkt uit zijn samenwerking met vele musici uit binnen- en buitenland.

Martijn vormt een duo met cellist Joris van den Berg. In mei 2014 waren Joris van den Berg en Martijn Willers in het Concertgebouw in Amsterdam winnaars van de Dutch Classical Talent Award 2014. Martijn Willers is sinds 2016 als corepetitor verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

 

Vrijdag 12 November - Lezing reis - Dwaalspoor

Marica van der Meer

Wat doe je als je vijftig wordt? Avonturier en schrijfster Marica van der Meer besluit vanaf haar verjaardagsfeestje andersom naar huis te fietsen. De wereld is rond en als je maar lang genoeg de verkeerde kant op fietst, kom je ook weer thuis. Alles wat ze nodig heeft zit in vijf tassen aan haar fiets.

In Antwerpen neemt ze een cargoschip naar Montevideo, Uruguay. Op de fietst gaat het richting de Boliviaanse hoogvlakte in het Andesgebergte, waar ze een aantal weken optrekt met Chepe uit El Salvador. Dat zorgt voor hilarische cultuurverschillen. In Guyana zit het regenseizoen haar in de weg en de enige hoofdweg door het land is een ware blubber bende. Vanuit Paramaribo in Suriname gaat ze liften met zeilboten door het Caribisch gebied. Bijna ieder eiland is een ander land en het blijkt nog niet zo gemakkelijk om legaal van eiland naar eiland te reizen.

In Cuba wordt ze geconfronteerd met de armoede die de handelsboycot van Amerika met zich meebrengt. Terwijl er maar geen einde komt aan de immense staat Texas, hoort ze voor het eerst iets over een virus in China. Hoe loopt dit af?

Marica fietste eerder al van Vuurland, het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika naar Alaska en ook vanuit Nederland via de oude zijderoute naar Australië. Marica neemt u mee achter op haar fiets en laat de wereld zien door haar ogen.

De wereldreizigster uit Workum schrijft boeken over haar avonturen per fiets door de wereld. Het boek Dwaalspoor is verschenen op 1 november 2020. Ze is naast avonturier en schrijfster ook fotograaf van beroep. De lezing wordt dan ook begeleid door prachtig foto en filmmateriaal.

 

Tongersdei 4 Novimber - AFUK - De Grize oer de Grouwe

Sjoerd Bottema fertelt oer en út syn spûkeboek 'De grize oer de grouwe': tsjustere praktiken, grouwélich en grousum, mar ek gauris fermaaklik. Oer duvels, heksen, spûken en oar rosmos.

Jaap Louwes dêrnjonken, besjongt de deistige dingen mar ek it needlot. It Frysk is foar him is in prima blues- en rock&roll taal. Yn 2019 ferskynde Jaap syn meast resinte c.d. “Set ‘m op ” mei titels as “Memmen by it stek” en “Spikerjack”.

De AFUK yn Ljouwert docht de organisaasje.

 

Zaterdag 30 Oktober - ‘Duistere’ wandeltocht met verhalen in kader van Nacht van de Nacht

Voor derde keer doet De Schierstins uit Feanwâlden mee aan de landelijke Nacht van de Nacht: er is een wandeltocht van circa 5 kilometer uitgezet, waarbij op twee plekken verhalen worden verteld of voorgelezen.

De mensen lopen in groepen de route. Het gaat in dit traject met name om de veranderingen die zich ten oosten en zuiden van Feanwâlden hebben afgespeeld, maar ook verhalen over wonderdokter Grutte Wopke en een spookverhaal over de Goddeleaze Singel. Eén van de verhalen speelt zich op een zeer speciale plek, die de organisatie nog even geheim houdt. De eerste groep vertrekt om 19.30 uur, daarna volgt elk half uur een volgende groep.

Het is de 12e keer dat in Nederland de Nacht van de Nacht wordt gehouden. Het doel hiervan is aandacht te vragen voor de verstoring van de natuur door de grote hoeveelheden kunstlicht. Al dat licht verstoort de nachtelijke natuur en kost veel energie. In het hele land – Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld – zijn activiteiten rond de Nacht van de Nacht.

 

Donderdag 21 Oktober - Poppentheater ´Alle Eendjes´ voor 3-6-jarigen en (Groot)ouders.

Marjanne Peters

Poppenspeelster Marjanne Peters brengt de voorstelling ‘Alle Eendjes’.

´Alle eendjes´ is een interactieve vertelvoorstelling voor peuters en kleuters, met veel liedjes, begeleid op de gitaar. De voorstelling duurt 35 tot 45 minuten. We zien hoe een eendenkuikentje geboren worden en beleven mee hoe hij de sloot ontdekt. Het wordt een beetje te spannend voor hem als er een reiger over komt vliegen. Maar gelukkig is zijn mama in de buurt.

Poppentheater Peterselie is gevestigd in het Drentse Westdorp en gespecialiseerd in peuter- en kleutertheater. De voorstellingen zijn speciaal voor deze leeftijdsgroep gemaakt. Het theater van Marjanne Peters reist door het hele land met intieme interactieve vertelvoorstellingen met poppen, voor kinderen vanaf 2 jaar, maar ook voor volwassenen. Verder zijn er workshops op het gebied van poppenspel, en geeft Poppentheater Peterselie meespeelvoorstellingen.

Reserveren is aan te bevelen, vanwege de te verwachten drukte: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0511-472937. Bij overboeking is er waarschijnlijk een tweede voorstelling om 15.30 uur. Ouders en grootouders die er ook bij willen zijn, zullen vanwege de overheidseisen een bewijs van inenting of recente test tegen corona moeten laten zien. In de herfstvakantie biedt De Schierstins ook speurtochten aan voor kinderen.