Zaterdag 23 Oktober t/m Zondag 12 December - Internationale expositie ‘Traces’ van Quilt Art

 

´Traces´ (Sporen) is een nieuwe expositie van de internationale textielkunstgroep Quilt Art. De deelnemers onderzoeken de thema´s herinnering en de kracht van het vasthechten met draad. De inspiratie vond deze groep kunstenaars in het leven en de textielkunst van Mary Fogg, een van de oprichters van Quilt Art en een invloedrijke quilt-kunstenaar. Zij overleed op 95-jarige leeftijd in 2016.

De expositie toont een grote verscheidenheid aan stijlen. Vaak abstract, de ene keer met diepe, felle kleuren, bij een andere kunstenaar met meer gedempte tinten. Er komen verscheidende inspiratiebronnen voorbij: oude familiefoto´s, teksten in voor Westerlingen onbekend schrift, keramiek, de milieuvervuiling of de technische revoluties die onze maatschappij zullen veranderen.

Zo combineert Yael Cohen uit Engeland Oost-Aziatische brieven met Hebreeuwse letters tot een kunstwerk, dat op een ouderwetse krant lijkt. De Nederlandse Mirjam Pet-Jacobs maakte het prachtige werk ´Geen man is een eiland´, geïnspireerd op een gedicht van John Donne. Haar landgenote Willy Doreleijers zoekt sporen van een verborgen technische revolutie en werkt dat uit in textielwerk dat voor een deel bedekt is door een soort luxaflex.

Quilt Art werd in 1985 opgericht in Engeland, om de quilt te ontwikkelen als een artistiek medium en om deze kunstvorm te promoten. De 19 leden zijn allen erkende kunstenaars op hun gebied, zowel nationaal als internationaal. De leden komen uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Hongarije, Denemarken en de Verenigde Staten. Elke twee of drie jaar organiseert de groep een tentoonstelling, steeds met een boek van de leden. De groep exposeerde, in Europa, Amerika, Japan en Rusland. Onder hen de in Metslawier geboren en getogen Dirkje van der Horst-Beetsma.

Quilt Art is geen onbekende in de Schierstins. De kunstgroep had er in 2013 en 2016 exposities.

Een van de leden van Quilt Art geeft op donderdagen een rondleiding.

 

Zondag 14 November - Concert Ivoriana Trio (NNO)

Ivoriana Trio

Met werken van o.a. Rossini, Donizzetti en Glinka

De musici Hanka Clout (klarinet), Marijke Zijlstra (fagot) en pianist Martijn Willers spelen werken van o.a. Rossini, Donizetti en Glinka. De Italiaanse componisten Gioachino Antonio Rossini en Gaetano Domenico Maria Donizetti  waren net als de uit Rusland afkomstige Michail Ivanovitsj Glinka componisten uit de eerste helft van de 19e eeuw. In die tijd werden er vele opera´s geschreven en uitgevoerd. Rossini en Donizetti werkten het tweede deel van hun leven in Frankrijk. Glinka was de eerste die opera´s componeerde met Russische thema´s. Maar alle drie maakten ook werken voor (kamer)orkesten, zoals een Trio voor fluit, fagot en piano in F (Donizetti), een Fantaisie in Es voor klarinet en piano (1829, Rossini) en Trio pathétique in d-klein, voor piano, klarinet en fagot (1832, Glinka)

Marijke Zijlstra (1986) begon op haar tiende met fagot spelen. Haar studie startte ze aan het conservatorium in Groningen, maar ze stapte na twee jaar over naar het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daar rondde ze in 2011 de masteropleiding af. Marijke valt regelmatig in bij orkesten en ensembles, zoals het Nederlands Kamer Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble. Ook maakt ze deel uit van het Amsterdam Wind Quintet. Sinds 2014 is Marijke als fagottiste verbonden aan het Noord Nederlands Orkest.

Hanka Clout (1981, Heerlen) is klarinettist van het Noord Nederlands Orkest. Ze remplaçeert bij diverse orkesten. Daarnaast maakt ze deel uit van het Amsterdam Wind Quintet en Het Zwols Collectief en is zij klarinet- en pianodocent. Op vijfjarige leeftijd kreeg Hanka haar eerste pianolessen van haar moeder, Yvonne Stachowska. Hanka sloot haar studies aan het conservatorium af met een negen: piano in 2001, klarinet in 2005 en in 2007. Zij werkte in diverse orkesten onder anderen samen met dirigenten als Frans Brüggen, Jaap van Zweden en Reinbert de Leeuw. Hanka speelt naast klarinet en piano ook bassethoorn. Martijn Willers is een veelzijdige Nederlandse pianist. Zijn hart ligt bij de kamermuziek, wat blijkt uit zijn samenwerking met vele musici uit binnen- en buitenland.

Martijn vormt een duo met cellist Joris van den Berg. In mei 2014 waren Joris van den Berg en Martijn Willers in het Concertgebouw in Amsterdam winnaars van de Dutch Classical Talent Award 2014. Martijn Willers is sinds 2016 als corepetitor verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

 

Vrijdag 12 November - Lezing reis - Dwaalspoor

Marica van der Meer

Wat doe je als je vijftig wordt? Avonturier en schrijfster Marica van der Meer besluit vanaf haar verjaardagsfeestje andersom naar huis te fietsen. De wereld is rond en als je maar lang genoeg de verkeerde kant op fietst, kom je ook weer thuis. Alles wat ze nodig heeft zit in vijf tassen aan haar fiets.

In Antwerpen neemt ze een cargoschip naar Montevideo, Uruguay. Op de fietst gaat het richting de Boliviaanse hoogvlakte in het Andesgebergte, waar ze een aantal weken optrekt met Chepe uit El Salvador. Dat zorgt voor hilarische cultuurverschillen. In Guyana zit het regenseizoen haar in de weg en de enige hoofdweg door het land is een ware blubber bende. Vanuit Paramaribo in Suriname gaat ze liften met zeilboten door het Caribisch gebied. Bijna ieder eiland is een ander land en het blijkt nog niet zo gemakkelijk om legaal van eiland naar eiland te reizen.

In Cuba wordt ze geconfronteerd met de armoede die de handelsboycot van Amerika met zich meebrengt. Terwijl er maar geen einde komt aan de immense staat Texas, hoort ze voor het eerst iets over een virus in China. Hoe loopt dit af?

Marica fietste eerder al van Vuurland, het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika naar Alaska en ook vanuit Nederland via de oude zijderoute naar Australië. Marica neemt u mee achter op haar fiets en laat de wereld zien door haar ogen.

De wereldreizigster uit Workum schrijft boeken over haar avonturen per fiets door de wereld. Het boek Dwaalspoor is verschenen op 1 november 2020. Ze is naast avonturier en schrijfster ook fotograaf van beroep. De lezing wordt dan ook begeleid door prachtig foto en filmmateriaal.

 

Tongersdei 4 Novimber - AFUK - De Grize oer de Grouwe

Sjoerd Bottema fertelt oer en út syn spûkeboek 'De grize oer de grouwe': tsjustere praktiken, grouwélich en grousum, mar ek gauris fermaaklik. Oer duvels, heksen, spûken en oar rosmos.

Jaap Louwes dêrnjonken, besjongt de deistige dingen mar ek it needlot. It Frysk is foar him is in prima blues- en rock&roll taal. Yn 2019 ferskynde Jaap syn meast resinte c.d. “Set ‘m op ” mei titels as “Memmen by it stek” en “Spikerjack”.

De AFUK yn Ljouwert docht de organisaasje.

 

Zaterdag 30 Oktober - ‘Duistere’ wandeltocht met verhalen in kader van Nacht van de Nacht

Voor derde keer doet De Schierstins uit Feanwâlden mee aan de landelijke Nacht van de Nacht: er is een wandeltocht van circa 5 kilometer uitgezet, waarbij op twee plekken verhalen worden verteld of voorgelezen.

De mensen lopen in groepen de route. Het gaat in dit traject met name om de veranderingen die zich ten oosten en zuiden van Feanwâlden hebben afgespeeld, maar ook verhalen over wonderdokter Grutte Wopke en een spookverhaal over de Goddeleaze Singel. Eén van de verhalen speelt zich op een zeer speciale plek, die de organisatie nog even geheim houdt. De eerste groep vertrekt om 19.30 uur, daarna volgt elk half uur een volgende groep.

Het is de 12e keer dat in Nederland de Nacht van de Nacht wordt gehouden. Het doel hiervan is aandacht te vragen voor de verstoring van de natuur door de grote hoeveelheden kunstlicht. Al dat licht verstoort de nachtelijke natuur en kost veel energie. In het hele land – Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld – zijn activiteiten rond de Nacht van de Nacht.