Cultureel Historisch Centrum De Schierstins

Contact Info

Schierstins laat ets maken na omzetverlies corona

Schierstins laat ets maken na omzetverlies corona

Stichting De Schierstins in Feanwâlden laat een ets van het monumentale gebouw met middeleeuwse toren en tuin maken door Reinder Homan. Met de verkoop van de ets aan de liefhebbers van dit monument en bezoekers van deze instelling hoopt De Schierstins inkomsten te verwerven na het omzetverlies als gevolg van de corona. Belangstellenden kunnen een formulier toegezonden krijgen. De afmetingen van de ets zijn circa 15 cm hoog en 23 cm breed. Geïnteresseerden kunnen voorbeelden van andere etsen van Reinder Homan bekijken in de Theun de Vrieskeamer van de Schierstins. Bij voldoende belangstelling krijgt Homan de opdracht een ets van de Schierstins te maken, in de entourage van tuin met bomen en stinzenplanten. Er is reeds een aantal belangstellenden.

Reinder Homan (Smilde, 1950) is zo´n beetje de bekendste etser van de provincie. Na zijn opleiding aan de academie Minerva te Groningen en de Jan van Eyckacademie te Maastricht specialiseerde Homan zich tot etser pur sang. Hij weet zijn onderwerpen met een schijnbaar speels gemak vast te leggen in zink en koper. Vaak bomen en andere planten. Hij wordt in binnen- en buitenland geroemd om zijn zeer gedetailleerde etsen, die herinneringen oproepen aan de vaardige etsers uit Hollands Gouden Eeuw. Hij is op zoek naar de poëzie van de grillige werkelijkheid, naar een intensivering van de waarneming.
In 1990 ontving de in Bakhuizen wonende kunstenaar de eerste prijs bij de 4e Biënnale van de Nederlandse Grafische Kunst in Laren. Hij exposeerde zijn werk onder andere in het Singer Museum in Laren, het Fries Museum in Leeuwarden, het Drents Museum in Assen, en in Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Taiwan. Werken van Homan zijn opgenomen in de collecties van onder andere het Rembrandthuis en het Rijksmuseum te Amsterdam (ruim 50), Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en the Hunt Institute for Botanical Documentation in Pittsburgh (VS)