Cultureel Historisch Centrum De Schierstins

Contact Info

Educatie

Ontdek 'De Schierstins' met je klas
Schoolklassen kunnen het hele jaar door een bezoek brengen aan de Schierstins. De leerlingen maken op een actieve manier kennis met de stins en de stinzentuin. Bij ontvangst wordt de klas in tweeën gesplitst, halverwege wisselen de groepen.

Het bezoek duurt in totaal ongeveer 90 minuten. Wij vragen scholen of zij van tevoren in de klas ons filmpje willen tonen. Het duurt maar drie minuten. Hierdoor wordt er een zekere spanning en nieuwsgierigheid gecreëerd. Ons educatieprogramma is laagdrempelig en er is geen specifieke voorkennis nodig. Het is evenwel ook mogelijk om dit bezoek te brengen in het kader van het lesstof vervangend programma Stins!

Ons programma is beschikbaar voor groep 3, 4, 5 en 6. In de nabije toekomst hopen we het programma geschikt te maken voor andere groepen van het Primair Onderwijs.

Entree: Het bestuur van de Schierstins vindt educatie van de nieuwe generatie zo belangrijk dat we besloten hebben voor schoolkassen en begeleiders geen entree te heffen.

Bij de realisatie van ons programma kregen we hulp van Cranenburgh Events en Museumfederatie Fryslân.

Een enthousiaste reactie na een bezoek van juffen Hilda en Corina van CBS De Bron in Damwâld:
‘Voor onze lessen wereldoriëntatie kwamen we terecht bij geschiedenis uit de omgeving. Een bezoek aan de Schierstins paste goed binnen ons lesprogramma. Na een spannend inleidend filmpje bezochten we de Stins en de verwachtingen waren hoog gespannen! Tijdens het bezoek hebben de medewerkers van de Schierstins ons meegenomen in een reis door de tijd... een aanrader!’Audiotour 'Feanwalden op it âlde spoar'
Tijdens de corona-lockdowns is er een audiotour voor het onderwijs ontwikkeld op het gratis platform IZI.Travel (ook als app voor uw telefoon). Deze audiotour is hier beschikbaar in het Fries, Nederlands en Engels en gaat over de veranderingen in het dorp rondom de komst van een spoorlijn in de 19e eeuw. Ook is er een invulblad voor de opdrachten, een lesbrief ter voorbereiding en verwerking, en een docentenhandleiding beschikbaar.

Speurtocht
Verder is er een speurtocht, met iets meer verdieping: ook leuk. Deze kost € 1,00
Kinderen t/m 12 jaar zijn gratis (m.u.v. schoolgroepen).