Cultureel Historisch Centrum De Schierstins

Contact Info

Wisselexposities

Vanaf 25 mei exposeert de eigenzinnige kunstacademie De Foudgumse School schilderijen van studenten en docenten in de Schierstins te Feanwâlden. De tentoonstelling duurt tot en met zondag 7 juli.
De Foudgumse School presenteert zich als de kleinste en noordelijkste academie voor de nieuwe schilderkunst. Peter van Houten uit het terpdorp Foudgum bij Dokkum maakte zich ruim 15 jaar geleden zorgen over de schildersopleiding voor kunstenaars in ons land. De oude ambachtelijke technieken om met olieverf te schilderen kwamen volgens hem in het gedrang. Studenten aan de doorsnee kunstacademies leren over van alles iets, maar gaan te weinig de diepte in.
Daarvoor bieden hij en medeoprichter Dinie Goedhart een alternatief. Van Houten beheerst namelijk de oude schildertechnieken wel – hij studeerde in 1966 af aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Samen met andere professionele kunstschilders als Marcel Duran en Dinie Boogaart geeft hij een driejarige basisopleiding, een vijfjarige masteropleiding en een zesjarige MasterPlusopleiding. ,,Het is een pittige opleiding´´, aldus directeur Goedhart.  ,,Er wordt veel van de studenten gevraagd.´´

De academie spitst zich toe op de figuratieve schilderkunst. Die heeft de toekomst, stelt Van Houten.  De docenten onderwijzen over de kunst van het niet alleen waarnemen, maar echt kijken en begrijpen. Eén van de oud-studenten is Melda Wibawa uit Leeuwarden, die het ver schopte met het televisieproject Rembrandt! Zij heeft inmiddels ook een solo-expositie in de Schierstins gehad.
De (oud-)studenten die exposeren in Feanwâlden zijn Aukje Bakker, John Boosman, Ella Detmar-de Boer, Auke Hartstra, Sjoukje Hoogland, Sjoerd Jousma, Klaas Klazema, Nynke Landman, Jiabei Le, Dini Oosterhuis, Arjen van der Schaaf, Annemieke Varkevisser, Jaap Veenhouwer en To Zijlstra. De docenten die meedoen, zijn Douwe Elias, Peter B. van Houten, Ben Rikken, Cees Booij, Niels Smits van Burgst, Marcel Duran, Dinie Boogaart en Peter Leen.
De openingstijden zijn dinsdag- t/m zondagmiddag van 13.30-17.00 uur, behalve op 31 mei, 1 juni en  23 juni zijn er andere activiteiten. Naast de tentoonstelling van De Foudgumse School zijn ook de vaste expositie over ´Het Laatste Friese Torenkasteel´ en de Theun de Vrieskeamer te zien.  Zie ook www.defoudgumseschool.nl, www.peterbvanhouten.nl en www.schierstins.nl