Cultureel Historisch Centrum De Schierstins

Contact Info

Expositie Crocus Pocus: Primavera! van Hennie Dijk-Stel

Expositie Crocus Pocus: Primavera! van Hennie Dijk-Stel

Haar eigen bijzondere tuin is een bron van inspiratie voor beeldend kunstenaar Hennie Dijk-Stel. Haar op papier en doek gezette natuur is onder de titel ´Crocus Pocus: Primavera! te zien in de Schierstins te Feanwâlden.
De expositie is van zondag 10 maart tot en met zondag 19 mei te zien. De Schierstins is in maart als volgt open: donderdags en zondags van 13.30-16.30 uur en vrijdag en zaterdag van 10.30-16.30 uur. In april is de Schierstins dinsdags tot en met zondags open van 13.30 tot 17.00 uur. Op donderdag 28 maart en zaterdag 20 april is de Schierstins gesloten en daarnaast tijdens zaalverhuur.
Met de gekozen titel heeft Hennie Dijk het gevoel dat het vroege voorjaar haar geeft, proberen te vertalen: ´Crocus pocus Primavera!´, een toverbal in het voorjaar. Bijzonder is dat niet alleen haar kunst is te zien, maar ook de bloeiende ´echte´ stinzenplanten in de tuin rondom de Schierstins en het bijbehorende parkeerterrein.
Hennie heeft zich in het ambacht van botanisch tekenen en schilderen verdiept en is onder anderen in Engeland en Schotland geschoold. Zelf geeft ze sinds 1974 les in beeldende vakken en beeldbeschouwing. Qua materiaal is de kunstenaar uit Aldwâld een alleseter: potlood vindt ze net zo fascinerend als olieverf. Of Acrylverf, of aquarelverf.
Zelf zegt Hennie: ,,In mijn tuin in Oudwoude loop ik rond en zoek naar bloei, groei en verval. De tuin is mijn leerschool. Ik kijk en maak schetsen. De tijd vliegt, maar de natuur rond mijn voeten heeft een ander ritme. Alles heeft tijd nodig om te groeien, te verzamelen, te eroderen.
Mijn liefde voor botanisch werk komt voort uit liefde voor details. Een fantastische manier van focussen. Hoe mooi is bijvoorbeeld simpele groente. Kijk maar eens voordat je het doorsnijdt of in de pan laat glijden. Botanisch werk maken duurt alleen zo lang, dat ik daar in mijn atelier soms even los van wil komen. Dan pak ik een doek en een brede kwast om het beeld op te blazen en er fysiek mee bezig gaan. Niet alleen met mijn hoofd – maar ook met mijn hart werken.
Ik heb het deze winter als inspiratie gebruikt om breed uit te werken. Van alle grauwe regendagen heb ik totaal geen last gehad.
De kleine olieverfdoeken gaan over blue bells, die ik in mei tegenkwam in een bos in Wales.
Een blauwe gloed onder de jonge beukenbladeren was wat ik me jaren later nog steeds herinnerde. Dat kleurgevoel heb ik geprobeerd vast te leggen uit mijn herinnering. Zo verzamel ik overal ideeën die ik thuis in mijn atelier ga schetsen, combineren, uit-proberen, hark er een theorietje bij en doe er soms een lijstje om.” Zie ook www.artuin.nl.

N.B. Schierstins tel.nr. 0511-47 29 37