Cultureel Historisch Centrum De Schierstins

Contact Info

Expositie studenten en docenten Foudgumse School

Expositie studenten en docenten Foudgumse School

Vanaf 25 mei exposeert de eigenzinnige kunstacademie De Foudgumse School schilderijen van studenten en docenten in de Schierstins te Feanwâlden. De tentoonstelling duurt tot en met zondag 7 juli.
De Foudgumse School presenteert zich als de kleinste en noordelijkste academie voor de nieuwe schilderkunst. Peter van Houten uit het terpdorp Foudgum bij Dokkum maakte zich ruim 15 jaar geleden zorgen over de schildersopleiding voor kunstenaars in ons land. De oude ambachtelijke technieken om met olieverf te schilderen kwamen volgens hem in het gedrang. Studenten aan de doorsnee kunstacademies leren over van alles iets, maar gaan te weinig de diepte in.
Daarvoor bieden hij en medeoprichter Dinie Goedhart een alternatief. Van Houten beheerst namelijk de oude schildertechnieken wel – hij studeerde in 1966 af aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Samen met andere professionele kunstschilders als Marcel Duran en Dinie Boogaart geeft hij een driejarige basisopleiding, een vijfjarige masteropleiding en een zesjarige MasterPlusopleiding. ,,Het is een pittige opleiding´´, aldus directeur Goedhart.  ,,Er wordt veel van de studenten gevraagd.´´

De academie spitst zich toe op de figuratieve schilderkunst. Die heeft de toekomst, stelt Van Houten.  De docenten onderwijzen over de kunst van het niet alleen waarnemen, maar echt kijken en begrijpen. Eén van de oud-studenten is Melda Wibawa uit Leeuwarden, die het ver schopte met het televisieproject Rembrandt! Zij heeft inmiddels ook een solo-expositie in de Schierstins gehad.
De (oud-)studenten die exposeren in Feanwâlden zijn Aukje Bakker, John Boosman, Ella Detmar-de Boer, Auke Hartstra, Sjoukje Hoogland, Sjoerd Jousma, Klaas Klazema, Nynke Landman, Jiabei Le, Dini Oosterhuis, Arjen van der Schaaf, Annemieke Varkevisser, Jaap Veenhouwer en To Zijlstra. De docenten die meedoen, zijn Douwe Elias, Peter B. van Houten, Ben Rikken, Cees Booij, Niels Smits van Burgst, Marcel Duran, Dinie Boogaart en Peter Leen.
De openingstijden zijn dinsdag- t/m zondagmiddag van 13.30-17.00 uur, behalve op 31 mei, 1 juni en  23 juni zijn er andere activiteiten. Naast de tentoonstelling van De Foudgumse School zijn ook de vaste expositie over ´Het Laatste Friese Torenkasteel´ en de Theun de Vrieskeamer te zien.  Zie ook www.defoudgumseschool.nl, www.peterbvanhouten.nl en www.schierstins.nl

Entree: € 4,00 (ook voor vaste exposities en gebouw); 6 t/m 16 jaar € 1,00; kinderen t/m 5 jaar en donateurs Schierstins gratis

Hieronder een mooi verslag over de expo van Albert Schaafsma (via zijn Facebookpagina).

Heb mezelf vorige week donderdag getrakteerd op de expositie van de Foudgumse school in de Schierstins in Veenwouden. Mooi voorjaarsfietstochtje er naar toe door het Buitenveld tussen Trynwâlden en Veenwouden als apéritief. Met grote zorg en aandacht ingerichte display van wat de Foudgumse kunstacademie onder leiding van Peter B. van Houten, zijn gastdocenten en leerlingen vermag. Durf het woord 'indrukwekkend' hier wel te gebruiken. De opgewekte emoties werden misschien wel het best tot uitdrukking gebracht door een opmerking van één van vrijwilligers, terwijl ze wees naar het schilderij van Douwe Elias dat recht tegenover de toegang tot de expositie maar wel op afstand was opgehangen: 'Ik vind het gewoon griezelig, elke keer weer als ik hier binnenkom.' Toch wel even wat anders dan de bijzonder prettige kennismaking met de dame in het rood van Melda Wibawa in de foyer. Twee uitersten, en daar tussen in een prachtige veelzijdige collectie heerlijke art van beproefde aard. Toch ook voor alle zekerheid maar even het boek 'Tachtig jaar Peter B. van Houten' meegenomen om thuis nog even van na te genieten.
....
Moet me nog even van het hart dat een betere afstemming in tijd van routes, krites, rondjes in Friesland misschien toch wel aanbeveling verdient. Je weet als liefhebber soms niet waar je het eerst en het laatst moet kijken. Zo jammer voor de inspanningen van al die kunstenaars die hun werk zo graag aan de wereld willen laten zien. It moat oars, zou ik willen zeggen.